VEILIGHEIDSREGELS

Ondanks dat airsoft replica’s in het algemeen worden gezien als “speelgoed wapens” kunnen de 6mm BB’s hard aankomen en mogelijk (blijvende) verwondingen aanrichten. Indien spelers te allen tijde deze regels aanhouden, worden ongelukken vrijwel altijd voorkomen:

  1. Richt de loop ten allen tijde in een veilige richting.

  2. Behandel iedere airsoft replica alsof deze geladen is.

  3. Draag ten alle tijden oogbescherming tijdens het schieten.

  4. Laad jouw airsoft replica pas indien je gereed bent om te schieten of op het veld staat.

  5. Houd je vinger van de trekker en buiten de trekkerbeugel totdat je het doel in het vizier hebt en gereed bent om te schieten;

  6. Zorg er te allen tijde voor dat je een veilige backstop hebt en je bewust bent waar het verschoten projectiel heen kan gaan in geval je de backstop mist of deze het projectiel doorlaat.

De belangrijkste regels zijn erg voor de handliggend. Toch worden bij de volgende regels de meeste fouten gemaakt met alle gevolgen van dien.

JE VINGER VAN DE TREKKER HOUDEN

Je moet altijd je vinger van de trekker houden, ook als jij zeker denkt te weten dat het wapen niet geladen is en er dus niets mis kan gaan! Mensen in jouw omgeving weten namelijk niet of het wapen geladen is.

RICHT DE LOOP ALTIJD IN EEN VEILIGE RICHTING

Dat betekent dat je de loop NOOIT op een persoon richt als je niet van plan bent om te schieten. 

OOGBESCHERMING

Wees niet laks! Ook als je nog één keer wilt schieten, loop even terug naar het airsoft veld/schietbaan en doe je bril op. De gevolgen van het niet dragen van een bril kunnen enorm zijn. Ook tijdens skirms is het belangrijk dat je jouw bril ten alle tijden ophoud. Beslaat jouw bril vaak? Dan zou je een Ex-Fog systeem kunnen gebruiken.

Deze regels zijn overal van toepassing. Of je in een airsoft winkel staat, aan het skirmen of thuis aan het trainen bent.

OPSLAG

Het veilig opslaan van een airsoft replica is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor anderen. Alleen jij mag toegang hebben tot jouw airsoft apparaten, maakt een ander hier gebruik van zonder in het bezit te zijn van een NABV lidmaatschap dan is diegene strafbaar. Daarnaast zijn de volgende regels belangrijk:

  • Ruim een airsoft replica nooit geladen op.

  • Berg een airsoft replica altijd op in een kast, kamer of ruimte die afgesloten kan worden voor anderen. Een tas of koffer is dus niet voldoende.

Het is in ieder geval van uiterst belang om er 100% zeker van te zijn dat jouw replica leeg is wanneer je hem opbergt. De meeste AEG replica’s hebben, na het uitnemen van het magazijn, vaak nog een BB in de loop zitten. Deze is gemakkelijk te verwijderen met behulp van een pompstok. De  meeste AEG replica’s worden tegenwoordig met een dergelijke stuk gereedschap geleverd. Deze pompstokken zijn voor zowel je geweren als pistolen goed te gebruiken. Waarom is het belangrijk om dit goed te checken? De volgende keer dat je thuis droog oefent (zonder BB’s in de replica), maar deze laatste BB nog in de loop zit, kan deze afgaan terwijl je dacht dat hij niet geladen was.

Zodra je er zeker van bent dat jouw airsoft replica leeg is, stop deze dan in een koffer of geweertas die je vervolgens zekert met een slot. De koffer of tas dient vervolgens in een afsluitbare statische ruimte (een kast, kamer of kluis) te worden opgeborgen. Op deze manier is jouw replica niet gemakkelijk te bereiken onbevoegden. Een koffer of tas alleen voldoen niet aan de eisen van het veilig opbergen van de airsoft replica in jouw huis.

VERVOER

Het vervoeren van een airsoft replica moet in een afgesloten tas of koffer gebeuren zodat deze niet direct gebruikt kan worden voor bedreiging of afdreiging. Ook is het belangrijk dat je de magazijnen, batterijen van de replica gescheiden houdt wanneer je deze vervoerd. Met een airsoft replica reizen mag alleen;

  • van en naar een event, 

  • van en naar een erkende wapenhandelaar,

  • van en naar de grens.

Let op wanneer je met jouw replica reist naar een winkel die airsoft spullen verkoopt maar geen erkenninghouder is (dus geen replica’s, luchtbuksen of vuurwapens mogen verkopen) dan ben je in overtreding van bovenstaande regels en dit is strafbaar.

Naast het deelnemen aan een skirm, ben je ook verplicht een event aan te maken bij de NABV als je met jouw airsoft replica naar een vriend/familielid gaat of naar een andere locatie rijdt bijvoorbeeld voor een onderlinge verkoop.

Het is ook enorm belangrijk dat je geen airsoft replica’s zichtbaar maakt op de openbare weg, dat betekent dus dat je hem niet uit de verpakking mag halen op het moment dat je in de auto zit of op straat staat.

UITRUSTING & KLEDING

Het is van uiterst belang dat je jouw normale kleding draagt wanneer je naar een skirm of airsoft evenement toe gaat. Trek daarom je camouflage pak en uitrusting pas aan als je daadwerkelijk bij een event bent aangekomen. Wanneer mensen niet bekend zijn met de airsoft sport en alle bijkomende stukken uitrusting, replica’s enz. kan dit ertoe leiden dat zij aannames doen en de politie bellen.