Is een luchtbuks met een vaste loop beter dan een knikloop luchtbuks?

Dit is een veelgestelde vraag van recreatieve schutters. De vraag of een luchtbuks met vaste loop beter of  accurater is dan een knikloop luchtbuks is niet met een simpele ja of nee te beantwoorden. 
Een knikloop luchtbuks met een een sluitstuk mechanisme "breech lockup" is in principe in alle facetten gelijk aan een vaste loop en in potentie in accuratesse "zuiver schotbeeld" gelijk aan een luchtbuks met vaste loop. In de praktijk hangt dit af van verschillende factoren en met name aan de techniek en kwaliteit van het sluitmechanisme.

Het grote verschil tussen een knikloop luchtbuks en een luchtbuks met vaste loop is dat de loop van de knikloop uitvoering niet vast zit aan de druk cilinder van de buks. De kwaliteit en het mechanisme van het sluitstuk is dan ook van essentieel belang. Door de jaren lange ervaring van bekende merken onder andere Webley, Benjamin, Gamo, Diana etc. Kan met zekerheid worden gezegd dat deze merken knikloop luchtbuksen gelijk staan met zuiverheid aan luchtbuksen met een vaste loop.