Hoe kies je de juiste zaklamp?

Zaklampen zijn er vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Als je op zoek bent naar een nieuwe zaklamp, zie je dit mogelijk als een voordeel. Toch maakt het grote aanbod het er niet makkelijker op om een nieuwe zaklamp te vinden. Hierdoor gebeurt het regelmatig dat mensen een verkeerde keuze maken. Uiteraard zit jij hier niet op te wachten. Daarom bieden wij je de helpende hand. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je de juiste zaklamp kiest.

1. Afmetingen

De meeste mensen kopen een zaklamp om hem altijd en overal met zich mee te kunnen dragen. Let daarom allereerst op de afmetingen. Een grote zaklamp kun je namelijk niet altijd kwijt in een broek- of jaszak. Vraag jezelf daarom eerst af waar je hem voor wilt gebruiken. Wil je een zaklamp direct bij de hand hebben? Kies dan voor een formaat dat in jouw broek- of jaszak past. Als je de lamp slechts af en toe gebruikt, kun je ook een grotere zaklamp kiezen die in jouw (rug)tas past.

2. GewichtOlight Warrior X Zaklamp voorbeeld

Wie denkt dat de afmetingen het enige zijn waar je op moet letten, heeft het mis. Ook het gewicht van zaklampen is namelijk van belang. Dit speelt zeker mee als je de zaklamp in jouw broek- of jaszak op wilt bergen. Het is immers geen pretje als de lamp veel weegt. Kies in dat geval liever voor een wat lichtere zaklamp.

3. Lichtopbrengst 

Een zaklamp gebruik je eigenlijk alleen in het donker of in donkere ruimtes. Daarom is het belangrijk dat hij voldoende licht uitstraalt. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het absoluut niet. Niet iedere zaklamp heeft namelijk een hoge lichtopbrengst. Vandaar dat dit zeker iets is om op te letten bij het kopen van een zaklamp. Om de lichtopbrengst van een zaklamp te achterhalen, kijk je naar het aantal lumen. Hoe groter het aantal lumen, des te meer licht de lamp uitstraalt.

4. Extra functies

Vroeger kon je een zaklamp eigenlijk alleen maar in- en uitschakelen, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Je kunt nog steeds van dit soort zaklampen kopen, maar veel moderne varianten beschikken tegenwoordig over extra functies. Zo zijn er bijvoorbeeld zaklampen te koop met verschillende standen. Hierdoor regel je zelf hoeveel licht hij uitstraalt. Sommige zaklampen hebben zelfs een stroboscoopfunctie. Als je deze stand inschakelt, kun je belagers verblinden.

5. Waterdichtheid

Doordat een zaklamp vooral buiten gebruikt wordt, is het van belang dat hij waterdicht is. Helaas kan lang niet iedere zaklamp even goed tegen water. Kijk daarom goed naar de waterdichtheid voordat je een zaklamp koopt. Zorg er altijd voor dat jouw zaklamp minimaal spatwaterdicht is. In dat geval kun je hem bij lichte regenval namelijk probleemloos gebruiken. Wil je er in weer en wind gebruik van maken? Koop dan een zaklamp die volledig waterdicht is.