Hoe werkt een knikbuks? Ontdek het bij Shogun
Luchtbuksen van Topmerken bij Shogun
Ontdek het uitgebreide assortiment luchtbuksen bij Shogun. Of je nu op zoek bent naar een knikloop, PCP of CO2 luchtbuks, wij hebben wat je nodig hebt. Kies uit topmerken zoals Hatsan, Airmaks en Umarex voor de beste kwaliteit en prestaties. Bestel vandaag nog en ervaar de ultieme schietervaring.
HOW TO: Uitleg Knikloopbuks
Hoe werkt een knikbuks?
Knikloop buksen (ook wel veerbuksen of springers genoemd) zijn luchtbuksen die gebruik maken van een zuiger die door een veer wordt aangedreven. De veer wordt gespannen door de loop te 'knikken' en te buigen tot er een klik te horen is. De knik die je hoort is de trekker die gespannen wordt. Vervolgens doe je een pellet in de geknikte loop en zet je die weer recht. De buks is nu klaar om te schieten.
Veer of gasveer luchtbuks?
Een luchtbuks bouwt zijn kracht op via een veer. Bij het 'knikken' van de buks wordt deze veer op spanning gebracht. Wanneer men de trekker overhaalt, duwt de veer een zuiger (plunjer) naar voren die samengeperste lucht door de loop van de buks naar buiten duwt. De kracht van een buks wordt dus bepaald door de spankracht van de veer. Doordat de veer zich ontspant en de zuiger naar voren schiet, ontstaat er:
- Terugslag
- Geluid (door het ontspannen van de veer en de slag van de zuiger)
De terugslag kan invloed hebben op hoe precies je kunt schieten. Het geluid dat geproduceerd wordt kan storend zijn voor mensen of dieren in de omgeving. Om zowel de terugslag als het geluid van de veer te verminderen, is de gasveer uitgevonden. Het mechanisme van een gasveer werkt zodanig dat zowel het geluid als de terugslag van een luchtbuks (merkbaar!) minder wordt.
Snelheid & Kracht
De kracht van een knikloopbuks wordt bepaald door de spankracht van de veer of gasveer. Bij een gasveer buks is de terugslag en het geluid aanzienlijk verminderd in vergelijking met een traditionele veerbuks. Dit maakt gasveer luchtbuksen een stillere en meer stabiele optie.
Schiethouding en terugslag
Bij het afschieten van een veerbuks gaat de buks heen en weer door de mechanische bewegingen van de veer en zuiger. Een goede schutter kan de buks tijdens deze beweging op één plek houden en goed op het doel richten. Het is belangrijk om een houding aan te leren waardoor de terugslag altijd hetzelfde effect heeft.
Voor recreatieve schutters is het ook belangrijk om te kiezen voor een luchtbuks met een verminderde terugslag, omdat te veel terugslag tot frustratie kan leiden bij het schieten.
Onder- en zijspanners & Nitron piston
Buksen met een onder- of zijspanner hebben een gefixeerde loop, wat ze over het algemeen zuiverder maakt dan buksen met een knikloop systeem. Sommige veerbuksen zijn uitgerust met een gasveer, waarbij de buks wordt aangedreven door een gasveer in plaats van een metalen veer. Dit vermindert de terugslag en voorkomt dat de veer verslapt na langdurige spanning. Daarom is het niet verstandig om een gespannen buks voor langere tijd weg te leggen.