Persluchtflessen & Cilinders

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

84 per pagina

42 artikel(en)

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

84 per pagina

42 artikel(en)

Persluchtfles voor PCP buks

Persluchtflessen | Duikflessen

  • Hoe snel gaat het vullen van een persluchtbuks met een duikfles?
  • Waar kan ik mijn persluchtfles of duikfles laten bijvullen?
  • Hoe werkt het vullen van een persluchtbuks met een duikfles / persluchtfles?
  • Hoe bereken ik het aantal vullingen van mijn persluchtbuks met een duikfles?
  • Hoeveel keer kan ik mijn persluchtbuks vullen met een persluchtfles?

 

PCP luchtbuks vullen met persluchtfles

Het gebruik van een persluchtfles is veruit de snelste en makkelijkste manier om een PCP buks te vullen. Indien een volle persluchtfles gebruikt wordt is een gemiddelde PCP buks binnen 2 a 3 seconden volledig gevuld. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van het gebruik van een pomp of compressor. Vandaar dat wij klanten die vaak of lang achter elkaar schieten deze optie aanraden. Daar staat tegenover dat een persluchtfles op termijn leeg gaat en dus bijgevuld moet worden.

 

Waar kan ik mijn persluchtfles of duikfles laten bijvullen?

Bij Shogun is het vullen van uw persluchtfles helaas niet mogelijk. Daarentegen zijn er veel perslucht vulpunten in Nederland. De website die een mooi overzicht geeft van de verschillende perslucht vulpunten is www.duiklucht.nl/vulstationsnederland.html. Deze kaart geeft adressen en locaties weer van bekende perslucht vulpunten voor zowel duik als schietlucht.

Hoe werkt het vullen van een persluchtbuks met een duikfles / persluchtfles?

Eerst controleert u de koppelingen van de vulset, slang en vulnippel en kijk je of de vulset goed in de fles gedraaid zit. Vervolgens controleert u of het magazijn uit uw persluchtbuks verwijderd is en er geen kogel in loop zit. Voordat u gaat vullen spant u de grendel van de persluchtbuks zodat de kamer is afgesloten. Nu plaatst u de vulnippel in de vulopening van de cilinder van uw persluchtbuks. Daarna is het vullen geblazen; draai de kraan van de duikfles zachtjes open zodat er lucht in de cilinder van de buks loopt. Het is belangrijk dat u dit niet te snel doet om daarmee schade aan de cilinder te voorkomen. Tenslotte draait u de fles weer dicht en ontlucht u de persluchtslang.

Hoeveel keer kan ik mijn persluchtbuks vullen met een persluchtfles van X liter?

Om de luchtinhoud van een persluchtfles of perslucht tank die onder druk staat te berekenen (hetzelfde geld voor PCP geweren) hoeft u alleen het volume (L) van de tank en de druk (BAR) te weten. De berekening ziet er als volgt uit:

(volume in liter * druk in BAR) = inhoud in liter

Deze simpele berekening is niet helemaal sluitend omdat er andere factoren mee tellen. De temperatuur waarmee gevuld wordt heeft een behoorlijke invloed op de uiteindelijke inhoud van de tank. Vooral wanneer druk toeneemt vanaf 150 bar (2175 PSI). Over het algemeen geldt dat hoe hoger de druk wordt hoe on nauwkeuriger het resultaat van bovenstaande berekening wordt. Daarom moet de samendrukbaarheidsfactor van lucht aan deze berekening toevoegen om een nauwkeuriger resultaat te krijgen. De berekening ziet er nu als volgt uit:

(volume in liter * druk in BAR) / samendrukbaarheidsfactor = inhoud in liter

De samendrukbaarheidsfactor van lucht is een manier om te beschrijven hoeveel lucht “weerstand” biedt tegen het samengeperst worden bij een bepaalde druk en temperatuur. 

Dus om de samendrukbaarheidsfactor van lucht te vinden, hoeven we nog maar één ding te weten: de temperatuur.

De groene lijn in de onderstaande grafiek toont de samendrukbaarheidsfactor van droge atmosferische lucht bij 25 ° C van 0 tot 500 BAR.

Samendrukbaarheidsfactor van droge atmosferische lucht bij 25 C van 0 tot 500 BAR.

Het belang van het gebruik van de samendrukbaarheidsfactor kan het beste worden gevisualiseerd met behulp van een klein voorbeeld:

Stel dat we een persluchtfles hebben met een inwendig volume van 1 liter (1000cc). We vullen deze tank tot 1 BAR en gebruiken de vergelijking zonder de samendrukbaarheidsfactor om de inhoud te berekenen. Het ziet er zo uit:

(1 liter * 1 BAR) = 1 liter

Heel simpel, 1 liter lucht in de tank. We vullen de tank tot 2 BAR en we hebben: (1 liter * 2 BAR) = 2 liter lucht in de tank. 3 BAR = 3 liter, 100 BAR = 100 liter, 300 BAR = 300 liter enzovoort.

Laten we nu proberen de luchtinhoud in dezelfde kleine tank te berekenen met behulp van de vergelijking met de toegevoegde samendrukbaarheidsfactor van lucht. We vullen de tank weer tot 300 BAR, op een mooie warme dag met een temperatuur van 25 ° C (77 ° F). Eerst moeten we de specifieke samendrukbaarheidsfactor van lucht voor 300 BAR in de bovenstaande grafiek vinden, die 1,1074 is. We voegen deze factor vervolgens toe aan de vergelijking en onze berekening ziet er als volgt uit:

(1 liter * 300 BAR) / 1.1074 = 270,9 liter

Als we de inhoud berekenen zonder de samendrukbaarheidsfactor, zouden we 300 liter hebben gekregen. Dus wat is er gebeurd met de resterende 29,1 liter lucht? Nou, de 29,1 liter kwam gewoon nooit in de tank voordat de druk 300 BAR bereikte. Dit komt doordat lucht met een temperatuur van 25 ° C bij 300 BAR zoveel meer "weerstaat" bij het samenpersen. We bereiken 300 BAR druk, 29,1 liter lucht tekort, om zo te zeggen.

29,1 liter klinkt misschien niet veel, maar onthoud dat dit een tank is met een inhoud van slechts 1 liter.

Als we dezelfde berekening doen met een vrij gewone duikfles, met een volume van 12 liter gevuld tot 300 BAR (4351 PSI), zouden we zien dat er bijna 350 liter zou "ontbreken", vergeleken met het niet gebruiken van de samendrukbaarheidsfactor bij het berekenen van de inhoud.

350 liter lucht zou gemakkelijk de waarde kunnen zijn van 30 navullingen van een luchtpistool, afhankelijk van de benodigde druk en tankgrootte. Dus doe jezelf een plezier en maak een paar berekeningen voordat je een duikfles voor je luchtpistool koopt - zodat je weet wat je kunt verwachten.

Hoeveel keer kan ik mijn persluchtbuks vullen met een persluchtfles?

Het aantal vullingen dat uit een persluchtfles gehaald kan worden is afhankelijk van het volume en maximale druk van de cilinder van jou luchtbuks en het volume en maximale druk van jou persluchtfles. Een gemiddelde persluchtbuks heeft een cilinderinhoud van 232 cc met een maximale vuldruk van ongeveer 200 BAR. Wanneer de tank langzaam gevuld wordt en in een gemiddelde temperatuur omgeving van ongeveer 20 graden zal de tank 12.54.

Persluchtbuks vullen met duikfles: berekenen met rekentool

Wil je berekenen hoeveel vullingen je uit een specifieke luchtbuks en persluchtfles haalt met andere waarden dan kun je het beste deze rekentool gebruiken. Vul de waarden in die voor jou gelden en je krijgt een redelijk specifieke indicatie van het aantal vullingen dat jij uit je fles kunt halen.

Rekentool die de inhoud berekend voor het vullen van een persluchtbuks met een duikfles of persluchtfles: 

  • RAM
  • Buck Knives
  • Nuprol
  • ASG
  • Crosman
  • Heckler & Koch
  • Glock
  • Hatsan
  • MTech
  • G&G
  • Daisy
  • Enola Gaye
  • KWC
  • Webley & Scott
  • Classic Army
  • Valken
  • Secutor
  • WE Airsoft
  • John Lee
  • Ridgeline
  • Colt