Knikloop buksen
Luchtbuksen van Topmerken bij Shogun
Ontdek het uitgebreide assortiment luchtbuksen bij Shogun. Of je nu op zoek bent naar een knikloop, PCP of CO2 luchtbuks, wij hebben wat je nodig hebt. Kies uit topmerken zoals Hatsan, Airmaks en Umarex voor de beste kwaliteit en prestaties. Bestel vandaag nog en ervaar de ultieme schietervaring.
Knikloop buks kopen?
Een knikloop buks kopen kan best een ingewikkelde bedoening zijn, helemaal als het jouw eerste knikloop buks is. Daarom hebben we in dit artikel voor jou alvast 5 punten waar je op moet letten als je een knikloop buks gaat kopen op een rijtje gezet. Lees dit artikel vooral even voordat je een knikloop buks gaat kopen zodat je zeker weet dat je het juiste model kiest!
Knikloop buksen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, luchtbuksen die door het knikken van de loop kracht opbouwen. Dit gebeurt doordat de loop van de buks aan een arm vast zit, die op zijn beurt weer aan een veer en zuiger is verbonden. Door de loop te 'knikken' (hier komt de naam vandaan) druk je de veer met zuiger in de cilinder in elkaar. Nadat je een kogeltje in de loop hebt geplaatst kun je de trekker overhalen waardoor de lucht via de zuiger onder grote druk door de loop naar buiten wordt geperst. Dit is de kracht die het kogeltje aandrijft. Simpel toch? Dit is tegelijkertijd de 'kracht' van een knikloop buks: ze zijn simpel, effectief en makkelijk te bedienen. Allemaal uitstekende punten om te overwegen als je erover denkt een knikloop buks te kopen.
Knikloop buks kopen met gasveer
Een knikloop buks kan in plaats van een gedraaide veer een zogenaamde 'gasveer' hebben. Ieder luchtbuks merk heeft hier zijn eigen variant op bedacht. Zo heet een gasveer bij een GAMO buks IGT, bij Hatsan buksen Vortex, Crosman noemt het een Nitron Piston en bij Webley is het weer een D-RAM systeem.
Bij een gasveer systeem ontbreekt de veer en zuiger. Hiervoor in de plaats is een cilinder gevuld met nitron gas in de buks aangebracht waar een pen in steekt. Als je de knikloop buks knikt wordt de pen in de cilinder gedrukt waardoor het nitron gas onder spanning komt te staan. Als je de buks afvuurt wordt de pen losgelaten en duwt deze met kracht lucht naar voren door de loop van de luchtbuks. Doordat je bij dit systeem geen veer hebt die in beweging komt en de zuiger niet tegen het einde van de cilinder knalt, heb je minder geluid en trilling in je buks.
Het gasveer systeem bij knikloop buksen heeft dus veel voordelen. Zo zijn knikloop buksen met gasveer tot wel 70% stiller dan buksen met een gedraaide veer. Enorm handig wanneer je rekening moet houden met je omgeving als je gaat schieten (zoals buren, huisdieren of familieleden). Daarnaast ligt een luchtbuks met gasveer ook een stuk rustiger in de hand omdat je de terugslag minder heftig voelt dan bij knikloop buksen met een gedraaide veer. Het gevolg is dat je een stuk zuiverder zult schieten met een gasveer. Last-but-not-least: gasveer buksen zijn een stuk duurzamer dan die met een gedraaide veer! Een metalen veer die continue wordt ingedrukt verliest op termijn zijn kracht, een gasveer niet. Ga je een knikloop buks kopen? Bedenk dan goed of een knikloop buks met gasveer iets voor jou is!
Knikloop buks kopen met 4.5mm of 5.5mm kogeltjes?
Je gaat een knikloop buks kopen maar twijfelt, kies je voor een buks met 4.5mm of 5.5mm kogeltjes? Het verschil tussen deze twee kalibers heeft te maken met impactkracht en precisie. Over het algemeen geldt de regel: 4,5mm luchtbuks is iets preciezer, terwijl een 5.5mm kogeltje een hardere impactkracht heeft. In de praktijk hoeft dit niet altijd zo te zijn; het heeft uiteindelijk allemaal te maken met de kwaliteit en kracht van jouw buks en het type kogel dat je gebruikt.
Schiet je op een vrij korte afstand op kaarten (5 à 10 meter)? Dan is een 4.5mm luchtbuks meer geschikt voor jou. Heb je iets meer afstand om te schieten en vind je het leuk om af en toe nog eens een flesje of een blikje stuk te schieten? Dan is een 5.5mm buks misschien meer geschikt voor jou.
Wil je een knikloop buks kopen maar twijfel je bij je aankoop? Neem dan contact met ons op via info@shogun.nl, bel ons op +310203705658 of bezoek onze showroom voor professioneel advies, een lekkere kop koffie en een kijkje in ons uitgebreide assortiment!
Veelgestelde vragen over het gebruik van een knikloop buks
- Hoe werkt een knikloop buks?
De werking van een knikloop buks is vrij simpel. In onderstaande video leggen we uit hoe je veilig een knikloop buks kunt spannen door hem te knikken.
- Hoe onderhoud ik een luchtbuks?
Het onderhouden van een luchtbuks vereist niet veel werk, maar is wel noodzakelijk voor de levensduur van de buks en voor de precisie. Als je vaak schiet blijft er altijd wat lood achter in de trekken en velden van de buks. Om een buks te onderhouden, moet je de loop goed reinigen met een pompstok en borstels. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de RAM Schoonmaakset luchtbuks kiezen. Zorg er wel voor dat je het juiste kaliber schoonmaakset kiest. Ook kun je gebruik maken van een zogenaamde Bore Boa, een stukje touw waar een borstel in verwerkt is. Door de loop goed te borstelen met de verschillende borstels (eerst de koperen, dan de nylon borstel en tot slot de filten borstel) zorg je ervoor dat al het lood uit de loop verwijderd is. Het is ook verstandig om de bewegende delen van een luchtbuks regelmatig in te vetten. Onderdelen zoals het trekkermechanisme kun je van een klein beetje olie voorzien om deze soepel te houden.
Bekijk ook onderstaande video over het onderhouden van jouw luchtbuks.