inverband met het omzetten van ons voorraadsysteem staan veel producten niet op voorraad, bestellen is gewoon mogelijk.

Richtkijkers


Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

84 per pagina

Artikelen 1 tot 84 van 92 in totaal

 1. 1
 2. 2
Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

84 per pagina

Artikelen 1 tot 84 van 92 in totaal

 1. 1
 2. 2

Richtkijker voor luchtbuks of Airsoft geweer kopen?

Als je op zoek gaat naar een geschikte richtkijker komt er veel informatie op je af. Shogun heeft al meer dan 24 jaar ervaring in de schietsport en helpt je graag bij de keuze van de juiste richtkijker. Om inzicht te geven in de verschillende termen die gebruikt worden bij richtkijkers geven wij hieronder informatie over de eigenschappen die richtkijkers kunnen hebben. Als je kennis hebt genomen van de verschillende eigenschappen wordt het kiezen van de juiste richtkijker een stuk eenvoudiger.

Een richtkijker is een hulpmiddel bestaande uit een stuk optiek met beeld vergrotende eigenschappen. Met de richtkijker bent u in staat om het doel op langere afstand in beeld te brengen. Met name in de jacht is een richtkijker een must, omdat de afstand tot aan het doel vaak te ver is om goed te kunnen waarnemen en het doel in het vizier te krijgen. Dit zelfde geldt voor de sportschutter of recreatieve schutter die op langere afstand op een klein doel een precies schot wilt plaatsen. Door het beeld van de schutter te vergroten, wordt het mogelijk om het doel beter in beeld te brengen en het schot exacter te plaatsen. De toepassing voor de richtkijker zal een aantal aspecten gaan bepalen zoals; verstelling, vergroting, afmeting en het type richtkruis.

Dit is een veel voorkomende vraag en wordt in de praktijk vaak verkeerd toegepast. De richtkijker moet nooit te ver van het gezicht gehouden worden of juist te dichtbij, de regel is ongeveer een vuist dikte tussen het oog en de richtkijker. Als je met je oog te dichtbij door de richtkijker kijkt dan is resultaat of je door een “tunnel” kijkt waarbij de buitenste rand, of kader, een wazig geheel is, niet een optimaal beeld. Probeer de juiste kijkafstand te vinden door te variëren in de afstand van oog tot richtkijker. Als het zicht beeldvullend is en de randen scherp zijn, dan heb je de ideale kijkafstand.

Richtkijkers hebben verschillende soorten kruizen de belangrijkste zijn; Draadkruis, MilDot en Circle Dot. Deze drie belangrijkste kruizen zijn er ook weer in heel veel varianten. Zo is bijvoorbeeld het draadkruis in een dunne lijn variant om ervoor te zorgen dat de middenstip van het doel niet bedekt wordt. Het standaardkruis heeft weer als voordeel dat de lijnen van het kruis beter zichtbaar zijn. Het MilDot kruis is de laatste jaren de meest gekozen variant. Het MilDot kruis bestaat voor een gedeelte uit stipjes waarmee de schutter Makkelijker afstand of weersomstandigheden kan compenseren door de kleine puntjes in het kruis. De Circle Dot komt niet veel voor. Sommige target schutters kiezen nog voor een circle dot maar de populariteit neemt sterk af. Naast de reden waarvoor deze verschillen in kruizen bestaan is de keuze van het type kruis ook sterk afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de schutter.

Het draadkruis bestaat in zijn traditionele vorm uit een kruis gevormd door een verticale en een horizontale lijn waarvan het snijpunt van de lijnen het middelpunt van het beeld vormt en is een hulpmiddel bij het mikken op het doel. Dunne draadkruis lijnen zijn het meest geschikt om nauwkeurig te mikken op doelen welke zich duidelijk aftekenen van de omgeving. Deze dunne lijnen zijn echter moeilijk zichtbaar wanneer de achtergrond meer complex is samengesteld zoals bijvoorbeeld in het bos. Dikkere draadkruis lijnen zijn hiervoor meer geschikt, maar missen weer de precisie van de dunnere lijnen. Een variant die de voordelen van dunne en dikke lijnen combineert is het zogenaamde duplex draadkruis. Bij het duplex draadkruis zijn de lijnen perifeer dik en centraal dun. De dikke lijnen stellen de schutter in staat om met het oog snel het centrale punt van het draadkruis te vinden, terwijl de dunne elkaar kruisende lijnen in het centrum van het draadkruis garant staan voor accuraat richten.

Mil dots zijn bolletjes of streepjes die je dradenkruis nog eens onderverdelen. Deze Mil Dots staan op een bijzondere afstand van elkaar. Ze zijn zodanig uit elkaar geplaatst dat, wanneer je "een bolletje corrigeert" , je corrigeert over een hoek van 1 milli radiaal. Een hoek van 1 mil over een afstand L komt overeen met een correctie afstand van : L x 0.001. Dit betekent dat je schot met 1 mil dot corrigeren over een afstand van L meter, overeenkomt met L x 0,001 m correctie.

Voorbeeld:

 • Als je 1 mil dot corrigeert op 100 m, komt dat met 10 cm overeen.
 • Als je 2 mil dots corrigeert op 100 m, komt dat met 20 cm overeen.
 • Als je 1 mil dot corrigeert op 25 m, komt dat met 2.5 cm overeen.
 • Als je 2 mil dot corrigeert op 50 m, komt dat met 10 cm overeen.

Deze getallen staan voor de vergroting en oculair (inkijk gedeelte) van de richtkijker. Het eerste cijfer geeft de vergroting aan en het tweede cijfer de diameter van het oculair. Voorbeeld; De AGS 4 x 40 Cobalt - De eerste 4 staat voor de vergroting. Deze richtkijker van AGS vergroot 4x. De 40 staat voor de diameter van het oculair. De AGS 4 x 40 heeft een inkijk opening van 40mm (diameter) Staat er tussen het eerste en tweede cijfer een streepje dan heb je te maken met een zoom richtkijker. Bijvoorbeeld de AGS 3-9x50 IR Cobalt - De eerste cijfers geven de vergroting aan deze AGS richtkijker kan 3 tot 9 keer vergroten. Het getal na de x geeft de diameter van het oculair aan, in dit geval 50mm. De grootte van de diameter van het oculair bepaalt de lichtopbrengst van de richtkijker en de breedte van het zicht. Afhankelijk van voorkeur van de schutter wordt bepaalt of een smaller beeld, meer concentratie en focus of een breder beeld, beter zicht op omgeving, de voorkeur van de schutter heeft. De lichtopbrengst van de kijker wordt ook bepaald door het glas wat wordt gebruikt in de richtkijker. Sommige merken gebruiken kunststof als lens. Kunststof heeft een lagere lichtopbrengst dan glas. AGS Richtkijkers maakt gebruik van Japans Cobalt glas wat een zeer hoge lichtopbrengst geeft.

IR staat voor Illuminated Reticle, ofwel "verlicht draadkruis". Bij kijkers met deze optie is er de mogelijkheid het draadkruis (vaak in stappen) te verlichten zodat het bij moeilijke lichtomstandigheden beter zichtbaar is.

AO is een afkorting die staat voor adjustable objective. Dit betekent verstelbare lens. Bij deze kijkers kun je het brandpunt van de lens verstellen. Hierdoor kun je op verschillende afstanden de kijker scherp stellen. Hoe groter de vergroting, en hoe beter de kwaliteit van de lenzen, hoe nauwkeuriger dit kan.

De richtkijker moet zo laag mogelijk boven de loop gemonteerd worden. Er zijn daarvoor verschillende montageringen. Afhankelijk van de grootte van het objectief kun je kiezen voor lage, middelmatige of hoge mounts. De meeste luchtbuksen zijn voorzien van een 9mm of 11mm zwaluwstaartrails (Dovetail). Op deze rails ga je eerst de ringen losjes plaatsen. Bij het inleggen van de kijker moet e.e.a. zodanig gepositioneerd worden dat het oculair van de kijker ongeveer op het midden van de pistoolgreep van het geweer ligt. Je moet de kijker nog wel wat vooruit of achteruit kunnen schuiven. Bekijk hier onze uitgebreide uitleg over richtkijkermontage.

Parallax voorbeeld in beeld gebracht

is de afwijking in de schijnbare positie van een voorwerp wanneer je er vanuit verschillende hoeken naar kijkt. Je kunt het effect gemakkelijk demonstreren door een vinger voor je uit te houden en er afwisselend met je linker- en rechteroog naar te kijken. Hoewel de vinger niet van plaats verandert, lijkt hij te bewegen ten opzichte van voorwerpen op de achtergrond. Duurdere richtkijkers hebben een instelbare parallax. Hiermee kun je voorkomen dat Parallax fouten optreden bij het instellen van je richtkijker of wat vaker voorkomt het richten met een richtkijker op te korte afstand.

Een red dot systeem is een systeem waarbij je richtmiddel een rood puntje in je gezichtsveld wordt. Je hebt ze in verschillende versies: een soort dikke kleine kijker of een soort schermpje waar je doorheen kijkt. Ze vereenvoudigen het richten doordat je het puntje op je doel moet brengen, inplaats van een keep én een korrel. Een Red Dot vergroot niet het gezichtsveld of beeld.

Richtkijker monteren en afstellen? Lees HIER verder.

 • RAM
 • Buck Knives
 • Nuprol
 • ASG
 • Crosman
 • Heckler & Koch
 • Glock
 • Hatsan
 • MTech
 • G&G
 • Daisy
 • Enola Gaye
 • KWC
 • Webley & Scott
 • Classic Army
 • Valken
 • Secutor
 • WE Airsoft
 • John Lee
 • Ridgeline
 • Colt