inverband met het omzetten van ons voorraadsysteem staan veel producten niet op voorraad, bestellen is gewoon mogelijk.

Kapmessen en Machete

Kapmessen en Machete

Machete

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

Alle per pagina

44 artikel(en)

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

Alle per pagina

44 artikel(en)

Kapmes

Kapmes waar te koop?

Wat is een kapmes? Wat betekent machete? Hoe slijp je een kapmes? Koop een kapmes of machete legaal online bij shogun.nl. Wij hebben in onze winkel een ruim assortiment en kennis op het gebied van kapmessen en machetes van merken zoals Cold SteelGerberBuckUnited CutleryMtech USAWalther en vele andere hoogstaande merken.

Wat zijn machete?

Een kapmes en machete is een hakmes dat wordt hoofdzakelijk gebruikt in de landbouw of in de jungle en bebost gebied om overwoekering weg te kappen. Het kapmes of de machete zoals de beruchte en gevreesde Kukri worden niet alleen voor het kappen van hout gebruikt maar ook als gevechtsmes.

Wat betekent machete?

Het woord machete is afgeleid van het pseudo-Spaanse verkleinwoord van macho ofwel “voorhamer,” of een wijziging van het woord mazo “knuppel”. De vergelijkende Engelse term is matchet wat een breed en zwaar mes betekend dat gebruikt wordt als wapen of in de landbouw.

Hoe slijp je een kapmes?

Een kapmes wordt in verhouding tot een zakmes van relatief zacht staal gemaakt. Dat betekent dat ze een stuk makkelijker te slijpen zijn dan een gemiddeld zakmes. Helaas worden ze daardoor ook sneller bot. Waarom dan zacht staal gebruiken? Je kunt met een gemiddelde wetsteen je machete gemakkelijk slijpen, erg handig als je even geen uitgebreide slijp apparatuur tot je beschikking hebt wanneer je in een afgelegen omgeving verkeerd. Hoe slijp je een kapmes? Met deze slijpstenen heb je jou kapmes binnen no time weer scherp!

Soorten kapmessen en machetes

Het aanbod aan kapmessen en machetes is enorm. Bij Shogun.nl kun je gemakkelijk en snel een kapmes of machete kopen. Maar welk kapmes moet je kiezen? Voor een algemene uitleg over het uitzoeken van een goed mes dat bij jou past, verwijzen we naar DEZE rubriek.

Een kapmes is over het algemeen een praktisch gebruiksvoorwerp wat eerder als gereedschap dan als wapen gezien kan worden. Je kunt je dus afvragen; waarvoor ga ik dit kapmes gebruiken en waar moet ik rekening mee houden?

Belangrijke punten:

 • Wat voor soort materiaal ga ik wegkappen?
 • Op welke afstand is dit materiaal van mij verwijderd?
 • Welke kwaliteit moet mijn kapmes hebben?
 • Welke prijs wil ik betalen voor een goed kapmes?

Wat voor soort materiaal ga ik wegkappen?

Met een kapmes kun je verschillende soorten materiaal wegkappen. Denk hierbij aan riet, dichte struikgewassen, dikke takken of boomstronken, doorn of braamstruiken, lianen, bamboe of hoog gras. Ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen. Je kunt daarom verschillende kapmessen gebruiken voor het wegkappen van verschillende materialen. Enkele principes zijn hiervan van belang. Hoe dikker het materiaal hoe harder de slag is die je moet maken. Veel mensen denken dat je bijvoorbeeld hout het beste kunt hakken met een bijl. Dit is alleen in sommige gevallen waar. Kukri messen zijn uitermate geschikt om vuistdikke stronken hout te hakken. Daarnaast is een kapmes vaak veelzijdiger dan een bijl omdat het lemmet een groter oppervlakte en dus bereik heeft tijdens het hakken. Bij het kappen van riet spelen weer andere zaken een rol. Je kunt je voorstellen dat je veel weg moet hakken wat arbeidsintensief is. Het gebruik van een licht en lang kapmes komt hierbij weer het meest van pas. Ben je van plan lange trektochten te maken buiten de bewoonde wereld? Ook hiervoor kun je het beste en een kapmes gebruiken dat licht in gewicht is, van sterk materiaal en veelzijdig in het gebruik. Let op! Een kapmes is onder geen beding een vervanger voor een goed survivalmes. Shogun.nl bied ook een uitgebreid aanbod aan survivalmessen te koop aan.


Op welke afstand is dit materiaal van mij verwijderd?

Als je gebruikt maakt van een te kort kapmes brengt dat je handen en vingers in gevaar wanneer je bijvoorbeeld doornstruiken gaat wegkappen. Het liefst wil je hiervoor een kapmes gebruiken met een lang lemmet of een kapmes dat een beschermbeugel voor de vingers heeft. Ook kun je er voor kiezen om een kapmes te nemen met een kort lemmet maar met een extra lang handvat. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden met het gebruik van een kapmes of machete omdat een wond of snee in de jungle al snel kan gaan ontsteken. Ook wanneer je bijvoorbeeld op grote hoogte, of boven het hoofd moet kappen kan het zinvol zijn een kapmes te nemen met een langer handvat of een extra lang lemmet.

Welke kwaliteit moet mijn kapmes hebben?

Kapmessen zijn oorspronkelijk grove gebruiksvoorwerpen die intensief gebruikt worden. Het liefst wil je uiteraard het goedkoopste kapmes van de beste kwaliteit! Laten we een aantal punten onder elkaar zetten die van belang zijn voor het kiezen van een goed kapmes.

 • Staalsoort
 • Hardheid van het staal
 • Het soort lemmet
 • Materiaal en vorm van het heft
 • De schede

Staalsoort

Het is belangrijk een geschikte staalsoort voor je kapmes te kiezen.

De soorten 1055, 1075, 1095, 5160 en verenstaal soorten zijn over het algemeen een goede keuze vanwege de lengte, dunne vulling en hoge impact waaraan machetes worden onderworpen.

Hardheid van het staal (RC)

De hardheid van een machete is een belangrijk onderwerp om je op in te lezen. Over het algemeen geldt de regel dat bij messen die intensief gebruikt worden het belangrijk is dat de hardheid van het staal niet te hoog ligt. Volgens ons ligt de ideale hardheid bij kapmessen en machete op een gemiddelde RC van 50.

Wil je weten welk kapmes of machete jij moet kopen? Bekijk dan nu deze tutorial voor het uitzoeken van het juiste kapmes voor jou.

Bekijk nu ook ons ruime aanbod aan kapmessen en machetes op www.shogun.nl

Machetes en kapmessen het scherpste outdoor gereedschap

Het kapmes ook wel kapmes genoemd is een groot mes wat een gemiddelde afmeting van van 30 tot 50cm. Het kapmes wordt veel gebruikt in de tropen door (lokale) reizigers die door het oerwoud trekken. Een kapmes wordt ook gebruikt door landbouw werkers die zich een weg door de velden moeten banen. In Nederland zien we het gebruik van een kapmes door onder andere vissers die riet kappen om bij de waterkant te komen.

Het kapmes is een historisch stuk gereedschap wat nog steeds wordt gebruikt. Het kapmes moet sterk en degelijk zijn, een kokosnoot kraken en een dikke tak hakken mag geen probleem zijn voor een goed kapmes.
De vorm van een kapmes of machete kan variëren. Dit heeft onder andere met de oorsprong van de betreffende soort te maken. Een Kukri is van oorsprong een Nepalees kapmes met een sterk gebogen vorm terwijl de Maleisische Parang en de Indonesische Golok een veel rechter blad heeft. Veel strijders maakten ook gebruik van een kapmes, aangezien dit het scherpste instrument tot hun beschikking was. De kapmessen en machetes zijn junglemessen bij uitstek, doordat er eenvoudig mee om je heen gekapt kan worden.

Het staal en de scherpte van een kapmes


De staalsoort waar een kapmes of machete van gemaakt wordt kan verschillen. Een kapmes of machete moet altijd erg sterk en bestand zijn tegen stevig hakken. Als er gebruik gemaakt wordt van koolstofstaal dan is het staal niet roestbestendig. Niet alle kapmessen worden vlijmscherp geleverd. Dat is in veel gevallen geen enkel probleem omdat ze niet gebruikt worden om een appeltje te schillen maar om mee te hakken. Maar uiteraard is ook een kapmes prima te slijpen op een Japanse watersteen. Door de grote lengte van het snijvlak kost dit wel enige tijd.

Onze TOP 3 Kapmessen


1. Cold Steel Latin Machete inclusief beschermhoes
2. Gerber Gator Machete
3. Walther Machete Tac 1

En natuurlijk de officiele replica uit de film "Machete" 

 • RAM
 • Buck Knives
 • Nuprol
 • ASG
 • Crosman
 • Heckler & Koch
 • Glock
 • Hatsan
 • MTech
 • G&G
 • Daisy
 • Enola Gaye
 • KWC
 • Webley & Scott
 • Classic Army
 • Valken
 • Secutor
 • WE Airsoft
 • John Lee
 • Ridgeline
 • Colt