United Cutlery

Tactische messen van United Cutlery

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

84 per pagina

27 artikel(en)

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

84 per pagina

27 artikel(en)

Zakmes kopen?

Een zakmes kopen is niet altijd even makkelijk. Er zijn zoveel verschillende typen zakmessen, staalsoorten en merken dat het uitzoeken van het perfecte zakmes voor jou niet voor de hand liggend is. Als je hebt besloten een zakmes te kopen zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden om er voor te zorgen dat je een geschikt model uitzoekt. Daarom helpen we je bij shogun graag verder in je zoektocht! Online een zakmes bestellen maar wil je graag meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag met professioneel advies en geven je tips die je kunnen helpen met het maken van de juiste aankoop.

Zakmessen worden al decennialang gebruikt om verschillende werkzaamheden mee uit te voeren. Of je nu een stuk fruit, een boterham, een stuk touw door moet snijden of een doos wilt openen. Met een kwaliteit zakmes kun je al deze taken in een handomdraai verrichten! Het bezitten van een goed zakmes is dan ook geen overbodige luxe, het zou je leven wel eens een stuk makkelijker kunnen maken!

Het woord zakmes is nogal misleidend. Zo worden zakmessen ook vaak vouwmes of knipmes genoemd. Dit geeft een betere beschrijving van het type mes. Namelijk; een mes dat je kunt dichtvouwen. Doordat je het mes kunt dichtvouwen kun je hem gemakkelijk in je zak steken zonder jezelf te verwonden. Het feit dat een mes in je zak past maakt het nog geen zakmes, een mes dat dicht kan vouwen juist weer wel.

Verschillende soorten zakmessen uitgelegd

Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten zakmessen. Je zou kunnen zeggen dat voor iedere snijklus een specifiek zakmes is gemaakt. Om het maken van de juiste keuze bij het online kopen van zakmessen makkelijker te maken geven we u hier uitleg over ons aanbod aan verschillende soorten zakmessen.

  • Een EDC zakmes. De term EDC is overgewaaid uit Amerika en staat voor Every Day Carry. Een EDC zakmes is dan ook een mes dat je iedere dag bij je zou kunnen dragen. Deze messen zijn zo gemaakt dat ze niet te groot of opvallend zijn. Ook zijn ze vaak voorzien van een broekclip zodat hij stevig in je broekzak blijft zitten. Ga je een EDC zakmes kopen? Dan moet je je afvragen of het formaat van het mes niet te groot is om de hele dag in je broekzak te dragen. Ook is het uiterlijk natuurlijk niet onbelangrijk en ook hiervoor geldt; wees praktisch en kies een mes dat niet erg opvalt.

  • Een zakmes voor vissen. Dit zijn zakmessen die niet snel moeten roesten. Aangezien je bij het vissen vaak natte handen hebt of je in een vochtige omgeving bevindt is het verstandig een zakmes te kiezen die een afwerking heeft die voorkomt dat hij snel roest. Zo zijn er messen met een roestwerende coating die voorkomt dat het staal van jou vismes wordt aangetast. Naast het type staal is de grip soort van een vismes erg belangrijk, een goede structuur zorgt ervoor dat het zakmes niet makkelijk uit je handen zal glijden.

  • Een zakmes die je voor de jacht kunt gebruiken. In Nederland wordt in verhouding zoals landen als bijvoorbeeld Amerika niet door een groot deel van de bevolking gejaagd. Dat houdt niet in dat een jachtmes niet van pas kan komen in een goede survival uitrusting of outdoor kit. Jachtmessen zijn vaak voorzien van een 'guthook' en haak aan het lemmet waarmee de huid van een dier makkelijk geopend kan worden zonder dat je hierbij de ingewanden beschadigd en zodanig het vlees bederft. Een zakmes die je voor de jacht gebruikt moet een heft hebben dat niet makkelijk uit je handen glijdt, ook is het belangrijk dat je een mes hebt van verschillende.

  • Een survival zakmes. Je kunt zakmessen goed gebruiken in survival situaties. Zo kan een zakmes je helpen bij het kappen van takken wanneer je beschutting nodig hebt of het bereiden van voedsel dat je hebt gevangen. Specifieke eigenschappen voor een goed survival zakmes zitten hem in de kwaliteit van het materiaal en het formaat van het mes. Kleine zakmessen zijn weer beter geschikt voor fijn werk zoals het ontleden van dieren, met grotere messen kun je gemakkelijker grof werk doen zoals takken hakken. In veel gevallen is het dan ook goed om zowel een vast mes zoals een kapmes of een bijl even als een zakmes in je survival uitrusting te hebben zodat je een stuk gereedschap hebt die geschikt is voor iedere taak. Let er bij survival zakmessen ook altijd op dat het staal hard is zodat het niet snel breekt of bot wordt en tegelijkertijd niet te hard zodat het mes moeilijk te slijpen is.

  • Zakmes voor kamperen. Een zakmes voor kamperen is vaak voorzien van verschillende extra tools zoals bijvoorbeeld een kurkentrekker, lepel en vork. Dit zijn van die typische dingen die goed van pas kunnen komen bij het kamperen en dus niet mogen ontbreken in jouw kampeer zakmes. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een zakmes te kopen dat alleen een mes heeft. In dit geval kan het handig zijn om een mes te nemen dat voor de helft van kartels is voorzien, dit kan je helpen takken door te zagen of een stokbroodje te snijden.

  • Multitools. Niets gaat boven een goede multitool! Dit zijn de meest veelzijdige 'zakmessen' die je bij je kunt hebben. Zo is een goede multitool standaard uitgerust met een tang, schroevendraaier, schaar en een zaag. Voor mensen die vaak klussen en niet een hele gereedschapskoffer met zich mee willen zeulen is een multitool de ideale uitkomst. Een van de bekendste makers van multitools is Leatherman. Dit bedrijf maakt al jaren hoogwaardige producten waar tevens een levenslange garantie op zit.

Welk zakmes kan ik dan het beste kiezen?

Bij het kiezen van een goed zakmes zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bedenken voor welke handelingen het zakmes gebruikt zal gaan worden. Bekijk bijvoorbeeld de bovengenoemde categorieën en bedenk je of jou activiteit hier tussen zit, zo kun je al een klein beetje bepalen welk zakmes je het beste kunt kiezen. Het bedrag dat je uiteindelijk wilt gaan uitgeven aan een zakmes is natuurlijk ook van belang, dit heeft invloed op het merk of de kwaliteit van het mes dat je uiteindelijk zult gaan aanschaffen. Hier een stappenplan dat je kan helpen met het uitkiezen van een goed zakmes:

  • Waar ga je het zakmes voor gebruiken? Ga je kamperen dan kan het handig zijn een kurkentrekker, pincet of mes en vork in je mes te hebben zitten. Klus je veel of denk je een sterke tang nodig te hebben dan kun je het beste voor een multitool kiezen. Draag je het mes iedere dag bij je om een appeltje te schillen zorg dan dat hij klein en handzaam is zodat hij niet teveel in de weg zit. Trek je de wildernis in? Kies dan voor een mes dat stevig is en van goede kwaliteit. Iedere situatie vraagt om een ander type mes. Jij weet zelf het beste waar je het zakmes voor gaat gebruiken.

  • Wat voor staalsoort is goed voor mijn zakmes? Of het nu 7Cr13, AUS 8, 420HC of 1095 staal is, wanneer je een mes van een van de bekendere merk koopt zoals Cold Steel, Buck of Spyderco dan kun je er vanuit gaan dat je in ieder geval een hoogwaardige staalsoort te pakken hebt. Ieder type staal heeft een een eigen toepassing door de specifieke eigenschappen die ze hebben gekregen tijdens het productieproces. Zo kan een staalsoort erg sterk zijn maar daardoor weer moeilijk om te slijpen (bijlen worden vaak van dit soort staal gemaakt) of erg flexibel zodat het minder poreus is en daardoor niet snel zal breken. Bij zakmessen van kwaliteitsmerken kun je er vanuit gaan dat de ontwerpers van de messen voor staalsoorten kiezen die geschikt zijn voor het type mes dat ze ontwikkeld hebben.

  • Wat is jouw budget? Een belangrijke factor is het budget dat je beschikbaar hebt voor het kopen van een zakmes. Als je bovenstaande punten goed overwogen hebt kun je waarschijnlijk een beslissing maken binnen jouw budget. Stel jezelf hierbij vooral de vraag; voldoet dit mes aan de kwaliteiten en eisen die ik zoek. Merken waarbij je vaak een hoge kwaliteit krijgt voor een relatief lage prijs zijn merken als Buck, Ganzo en Elk Ridge. Deze messen hebben een hoge productie standaard maar houden ook rekening met de prijs. Hierdoor weten deze fabrikanten een uitstekende prijs kwaliteitverhouding te handhaven.

Als je na het lezen van dit stuk nog steeds twijfelt, of niet goed weet welk mes je moet kopen kun je ons uiteraard altijd bellen of in onze showroom verschillende soorten zakmessen bekijken voordat je een keuze maakt. Wij kunnen je dan tegelijkertijd tips geven bij het uitzoeken van een zakmes. Voor veel mensen is het belangrijk dat ze een zakmes eerst even vastgehouden hebben voordat ze weten of het een degelijk model is dat past bij de eisen die ze aan het zakmes stellen.

De bekendste vergrendelsystemen van zakmessen

Zakmessen hebben verschillende vergrendel of sluitsystemen. De vergrendeling van een zakmes gebeurd wanneer deze volledig is uitgeklapt. Het is het mechanisme waarmee een zakmes in geopende stand vast blijft zitten. Een stevige vergrendeling is dan ook essentieel voor een goed zakmes. Zonder dit systeem of bij het gebruik van een systeem dat niet deugdelijk is bestaat de kans dat het mes tijdens het gebruik alsnog dicht gaat en je jezelf in de vingers snijdt. Letterlijk!

De belangrijkste en bekendste sluitsystemen zijn het Liner Lock, Lever Lock en het Lock back systeem. Je zult deze systemen vaak bij zakmessen terug zien om verschillende redenen. We gaan hier wat dieper in op de voor en nadelen van verschillende vergrendelingssystemen:

  • Zakmes met Linerlock vergrendeling: Het zogenaamde Liner Lock systeem is een van de meest populaire vergrendelingssystemen bij zakmessen. Bij dit systeem zit een plaat in het frame over de gehele lengte van het heft gebogen tegen het lemmet aan als het zakmes is is dichtgeklapt. Op het moment dat het zakmes uitklapt valt dit stuk in een groef onder het lemmet. Hierdoor kan het zakmes niet meer dichtgevouwen worden en zit het lemmet stevig op zijn plek. Om het zakmes weer dicht te kunnen doen moet je het plaatje in het frame weer opzij duwen en kun je het zakmes sluiten. Een groot voordeel van dit systeem is dat je het mes gemakkelijk met één hand kunt sluiten in tegenstelling tot een zakmes met een Lock back vergrendelsysteem. Ook is een Liner Lock systeem bijzonder sterk en kan het veel druk hebben, je hoeft dus niet bang te zijn dat het lemmet door intensief gebruik per ongeluk dicht klapt met dit systeem.

  • Zakmes met Lock Back vergrendeling: Het bekendste sluitsysteem is waarschijnlijk het Lock Back systeem, een vergrendelsysteem dat veel bij oudere modellen gebruikt wordt maar ook vandaag de dag nog populair is. Het Lock Back systeem wordt soms ook wel Spine Lock systeem genoemd omdat het onderdeel dat het zakmes afsluit in de 'rug' van het mes loopt. Bij het uitklappen wordt het lemmet van het zakmes met een haak vast geklemd. Het lemmet kan nu alleen inklappen als via een kleine uitsparing in de achterkant van het mes het sluitsysteem wordt ingedrukt waardoor de haak omhoog gaat en het lemmet weer vrij komt. Dit systeem is ongelofelijk sterk en heeft daarom jarenlang trouwe dienst gedaan. Helaas kan het sluiten van een zakmes met één hand soms een hachelijke zaak zijn door de manier waarop de hand gepositioneerd is op het zakmes wanneer deze gesloten wordt.

  • Zakmes met Lever Lock vergrendeling: Dit vergrendel systeem is vrij ouderwets maar het principe heeft geleid tot merk specifieke sluitsystemen die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden van bekende messen merken zoals Benchmade (AXIS LOCK) en SOG (ARC LOCK). Het principe van een Lever Lock systeem is simpel, je drukt een knop in die een pen verplaatst in het lemmet van het zakmes en deze vast zet. Je moet bij dit systeem de knop indrukken bij zowel het sluiten als het openen van het zakmes.

Het modernste systeem vandaag de dag is waarschijnlijk het Liner Lock systeem, je zult deze vergrendeling bij zowel dure messen van bekende merken als bij simpele messen tegenkomen. Puur vanuit praktisch perspectief levert een Liner Lock de meeste voordelen op omdat het zakmes gemakkelijk met één hand kunt openen en sluiten.

Zakmessen met een springveer

Zakmessen met een veer worden ook wel 'Spring Assisted Knives' genoemd, in het Nederlands misschien het beste vertaald als springmes. Dit zijn messen die door middel van een veer veel makkelijk en sneller open gaan dan zakmessen zonder veer. Veel mensen denken dat het bij zakmessen met een veer al snel om het bekende stiletto model gaat, welke in Nederland verboden zijn. Maar dat is niet altijd het geval. Zo zijn er zijn belangrijke en toch genuanceerde verschillende die messen verboden wapens maken of simpele zakmessen die je bij je mag dragen. Zo zit het verschil hem in de manier waarop het zakmes geopend wordt. Zit er een knopje op het heft van je mes dat omhoog geduwd of ingedrukt wordt waardoor het mes recht uit het lemmet of zijwaarts open vouwt? Dan heb je een verboden wapen te pakken. Open je het zakmes op een 'normale manier' door hem via het lemmet open te trekken of via een uitstekend stukje is het waarschijnlijk geen verboden zakmes.

Ook bij Shogun verkopen wij verschillende spring assisted zakmessen die allemaal legaal zijn om te bezitten. Wanneer je bij ons een zakmes koopt ben je er dus van verzekerd dat je geen verboden wapen aanschaft of strafbaar bent.

Zijn zakmessen legaal in Nederland?

Is een zakmes verboden? Is een zakmes toegestaan in Nederland? Hoe groot mag een zakmes zijn? Mag ik een zakmes bij me dragen? Over dit onderwerp bestaat veel verwarring. In onze messenwinkel krijgen we vaak de vraag; welk zakmes is toegestaan? In dit stuk kun je lezen of zakmessen legaal zijn in Nederland en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. We kunnen wel al aangeven dat bijvoorbeeld Vlindermessen en Stiletto's verboden zijn. Voor de aanschaf van messen moet een leeftijd van minimaal 18 jaar hebben. Bij aanschaf van een zakmes in een winkel dien je dan ook je legitimatie te tonen. Je kunt hierover ook meer lezen op de website van Justis.

 

  • RAM
  • Buck Knives
  • Nuprol
  • ASG
  • Crosman
  • Heckler & Koch
  • Glock
  • Hatsan
  • MTech
  • G&G
  • Daisy
  • Enola Gaye
  • KWC
  • Webley & Scott
  • Classic Army
  • Valken
  • Secutor
  • WE Airsoft
  • John Lee
  • Ridgeline
  • Colt