Gerber

Gerber maakt al messen sinds 1940. Messen voor survival, jacht, tactisch en thuisgebruik. Gerber procucten zijn elke situatie de baas. Ontworpen voor all-round op de camping tot zwaar gebruik tijdens jacht of in het leger. De bladen voor de jachtmessen hebben een zeer lange levensduur, tactische handvat grepen en schedes bestendig voor elk weertype.

Er komen geen artikelen overeen met jouw selectie.
Heb je wellicht een of meerdere categorieën op OFF gezet via de knoppen linksboven?

Welk zakmes zoek ik eigenlijk?

Ben je opzoek naar een goed zakmes, valmes, knipmes een machete of survival mes? Weet je door deze opsomming niet al helemaal niet meer welk zakmes je moet kopen? Lees deze online tutorial voor het vinden van jou ideale mes!

Bezoek ons nu in onze showroom in Wormerveer voor flijmscherp advies over alle soorten messen, of koop gelijk een zakmes op onze Shogun webshop!

Een korte inleiding

De uitvinding van het mes als wapen en werktuig is een van de belangrijkste ontwikkelingen geweest in de geschiedenis van de mensheid.Het mes stelde ons in staat enorme vooruitgang te boeken op militair, culinair en wetenschappelijk gebied. Bovendien heeft het mes een essentiële bijdrage geleverd aan onze menselijke evolutie. Onze messen zijn letterlijk vervangers voor dat waar dieren klauwen of tanden hebben. Net als bij dieren kunnen wij onze klauwen invouwen (zie vouwmes of zakmes). Beter nog, we kunnen ze gemakkelijk wegstoppen waardoor we onze handen vrij hebben! Helemaal top dus. Zo zijn messen in de loop van de geschiedenis een belangrijk onderdeel van onze menselijke identiteit geworden. Veel culturen, religies en beroepen hebben allemaal hun eigen unieke mes soorten met een eigen verhaal en geschiedenis. Daarom is de vraag; 'wat is een goed mes'? niet alleen een hele persoonlijke, maar sommige gevallen ook een vraag van die van levensbelang (survivalists opgelet!).

Het juiste zakmes kopen is dus een belangrijke keuze. Waar moet je dan eigenlijk aan denken?

Tegenwoordig heb je veel verschillende termen voor messen; zakmes, vouwmes, knipmes, valmes, vlindermes, survivalmes, scoutingmes, kapmes, scheermes of knipmes en ga zo maar door. Al deze namen geven eigenlijk al een beetje aan waar je een mes voor gebruikt, zo moeilijk is het niet zou je denken. Kapmessen zijn om mee te kappen, scheermessen om mee te scheren, een zakmes bewaar je gemakkelijk in je zak. Maar! Dan ben je er nog niet, want ieder mes heeft weer zijn eigen bijzonderheden en eigenaardigheden. Om te voorkomen dat je verzuipt in het enorme aanbod aan informatie dat beschikbaar is op verschillende fora en wikipedia pagina’s, wil ik je graag helpen met de vraag die jij nou juist beantwoord wil hebben: Welk zakmes moet ik nou eigenlijk kopen?

Stappenplan: Welk zakmes moet ik kopen?

Om het niet te moeilijk voor je te maken wil ik je graag de beginselen uitleggen van het maken van een keuze wanneer je een zakmes wilt gaan kopen.

Stap 1# Deze TWEE vragen moet je jezelf sowieso stellen bij het kopen van een zakmes:

1. Ga ik het zakmes gebruiken of koop je hem juist voor de sier en omdat je het een mooi zakmes vind?

Een siermes hoeft uiteraard niet sterk of scherp te zijn, bij het kopen van dit soort messen kun je het beste uitgaan van wat jij mooi vind aan een zakmes!

2. Als je het zakmes gaat gebruiken waarvoor ga je hem dan gebruiken?

Moet je veel dozen opensnijden op je werk dan zoek je hiervoor een sneltrekmes of valmes. Ga je op vakantie naar Noorwegen dan is het verstandig om een goed survivalmes te kopen? Begint je tuin overwoekerd te raken en dan wil je een goed kapmes kopen om voor de verandering je tuin een keer op een leuke manier bij te werken? Wil je jezelf verdedigen in een levensbedreigende situatie? Dan zoek je een goed combatmes of zelfverdedigingmes om dit te kunnen doen! Zelfs hulpverleners hebben baat bij het dragen van een mes, het zogenaamde rescuemes of reddingsmes!

Het principe is duidelijk; Stel jezelf de vraag waarvoor ga ik dit zakmes gebruiken? Als je hier een antwoord op weet dan kun je door naar de volgende stap. Let op! Voor alle zakmes verzamelaars die net als mij zijn, voor jullie is er natuurlijk geen enkele reden nodig om een extra zakmes te kopen!;)

STAP 2# Je weet nu waarvoor je het mes wilt gaan gebruiken.

Om het even makkelijk te maken schets ik een scenario; Je gaat op de vakantie in de Belgische ardennen en je bent op zoek naar een goed survival mes. Hoe weet je wat een goed survivalmes is? Als je rekening houd met de volgende criteria zit je op de goede weg:

Survivalmes #1: De lengte

Size doesn’t matter? Dit geldt wel voor survival messen. Een lang mes is onhandig wanneer je kleinere voorwerpen wilt bewerken of als je precies te werk moet gaan. Een te klein mes is juist niet erg functioneel wanneer je grof werk moet verzetten zoals het kappen van boompjes of het doorsnijden van takken. De ideale lengte van het lemmet van je survivalmes ligt ongeveer op 5” of 12,7 cm. Deze afmeting is groot genoeg om vuistdikke stammen door te hakken of om kleine stukjes hout te bewerken. Je kunt hiermee makkelijk en precies te werk gaan, terwijl je over genoeg lengte beschikt om ook grotere klusjes kunt klaren.

Survivalmes #2: Fixed blade - gefixeerd mes

De term, fixed blade of gefixeerd mes slaat op de manier waarop het mes is opgebouwd. Fixeren betekent vastzetten en houd dus in dat een mes niet inklap of uitschuifbaar is. Ieder mes dat schakels, schroefjes of anderzijds beweegbare delen heeft gelijk al een stuk minder stevig en vormt daardoor een risicofactor wanneer je op jezelf aangewezen bent in de wildernis.

Survivalmes #3: Gefixeerd mes - Full Tang

Het belang van een Full Tang is essentieel voor een survivalmes. Deze term houd in dat het mes uit één stuk gemaakt is en dus helemaal doorloopt tot op het einde van het heft. Hierdoor kan je lemet niet zomaar losraken uit het handvat waardoor het onbruikbaar wordt. Je kunt het afgebroken of beschadigd heft bij een Full Tang survivalmes altijd vervangen door bijvoorbeeld een schoenveter, een stuk leer of desnoods een oude sok.

Survivalmes #4: Scherpe punt

Sommige messen hebben een ietswat bolle punt. In sommige situaties kan dit voordelig zijn. Duikers of mensen die in de scheepvaart werken gebruiken dikwijls afgestompte messen om mogelijke ongelukken te voorkomen. Een scherpe punt kan in een survival situatie goed van pas komen. Je kunt je mes aan een stok binden om er op die manier een speer van te maken. Dit zal je beschermen tegen een mogelijke dreiging van roofdieren of helpt je wanneer je opzoek bent naar voedsel.

Survivalmes #5: Één geslepen kant

Één geslepen kant is erg belangrijk bij een survival mes. Je kunt de ongeslepen kant die voorzien is van een platte rug gebruiken om met een steen of stop op te slaan wanneer je je mes als bijl wilt gebruiken om dikke stammen mee te kappen. Daarnaast kun je jezelf ook nog eens akelig bezeren wanneer je een dubbel geslepen mes hebt.

Survivalmes #6: De pommel

Een stevige pommel is van ultiem belang voor een survivalmes. Je kunt je pommel namelijk als hamer gebruiken om stokken in de grond te slaan of spijkers in hout. Een brede pommel zorgt er daarnaast voor dat je mes niet makkelijk uit je hand glijd wanneer je hem gebruikt.

Conclusie

Houd rekening met deze stappen en je kunt er vrij zeker van zijn dat je een goed survival mes te pakken hebt. Mocht je alsnog moeite hebben met het uitzoeken van een survival mes na deze turtorial? Met deze messen zit je sowieso goed:

https://www.shogun.nl/gerber-lmf-ii-infantry-black.html?SQR=lmf&

Of

https://www.shogun.nl/bear-grylls-ultimate-knife.html?SQR=survival&

 

Als je deze tutorial goed doorgenomen hebt begrijp je een beetje wat er ongeveer voor nodig is om een goed survivalmes uit te zoeken!

 

Goed zakmes kopen? Bekijk dan nu deze tutorial om je te helpen bij het uitzoeken van een goed zakmes!