Monteren en afstellen van de richtkijker

Volg het heldere stappenplan voor het monteren en afstellen van je richtkijker

Veel mensen zien het monteren en afstellen van de richtkijker als een lastige bezigheid. Het monteren en afstellen van de richtkijker wordt met ons heldere stappenplan een makkelijke en leuke klus en zorgt dat je direct plezier hebt van je richtkijker en luchtbuks.
Voordat we kunnen met het afstellen van de richtkijker beginnen we met het monteren van de richtkijker.

Monteren van de richtkijker

Neem de richtkijker uit de verpakking en bekijk hem eens goed, kijk er ook even doorheen in voldoende licht. We begrijpen dat je snel de eerste groepjes wilt schieten maar neem hier echt even de tijd voor. Meestal heb je het mooiste beeld als de kijker ca. 8cm van je oog staat, als hij dichterbij of verder staat zie je een zwarte rand rond het beeld.. probeer dat te voorkomen.

Plaats je luchtgeweer stevig rechtop met bv behulp van de RAM Geweersteun of Gamo verzorgset. Schroef de kijker van de montage als deze eraan vast zit.Draai de schroeven van de montage voldoende uit en plaats de montage op de 2 sleuven bovenop de buks.

Draai vervolgens de schroeven ligt aan zodat je de montage in de sleuven heen en weer kunt schuiven zonder dat deze loslaat. Schuif het een paar keer heen en weer en plaats hem stevig tegen de vizierstop. Nu kun je de schroeven kruislings aandraaien zodat alles goed vastzit.

Bij sommige modellen zit er een in-uitschroefbare vizierstop in de achterste gedeelte van de mount. Draai de vizierstop in zet de mount op de sleuven boven op de buks en schuif ze net als hierboven even heen en weer, zoek nu het gaatje in de loop of rail op waar je de vizierstop in kunt draaien. Zit hij er goed boven? Draai hem naar beneden zodat je de bodem raakt en daarna weer iets terug zodat de mount niet onnodig omhoog wordt gedrukt.


Nu is het tijd om de kijker op de montage te zetten, zorg dat je de instelknop boven hebt zitten en de tweede instelknop rechts aan de zijkant. Plaats de kapjes op de montage (mounts) en draai ze licht vast zodat je de kijker nog licht kan schuiven.


Neem je geweer van de geweersteun en plaats hem op een kussen / zandzak en zet de richtkijker recht. ( kijk door de kijker naar bv een deurpost, die staan meestal loodrecht :) ) Staat ie recht? Draai de boutjes van de mountkapjes kruislings goed vast en zorg ervoor dat de ruimte tussen montage en mountkapjes aan beide zijden gelijk is ( zie foto hieronder ). Zo, dat is dat..

ruimte tussen montage en kapjes

Afstellen van de richtkijker

Nu gaan we beginnen met het afstellen ook wel inschieten genoemd van de richtkijker. De eerste stap begint met het creëren van een stabiele ondergrond zoals door het plaatsen van een tuintafel, werkbankje of een andere manier van ondersteuning zodat je een soort van schiettafel creëert. Probeer je wapen te plaatsen op een geweersteun of ondersteun je wapen met zand- of rijstzakken, of plaats je wapen op een bipod. Markeer eventueel de plaatsing van je wapen. Het gaat erom dat je een aantal malen exact op dezelfde manier kunt schieten. Op deze manier kunnen we straks het dradenkruis of MilDot gaan draaien op de afwijking van het schot inslag. Wij adviseren het afstellen van je richtkijker met de volgende luchtbukskogeltjes Webley, H&N, Napier of JSB met deze kogeltjes heb je het beste resultaat.

Veiligheid voorop
Een van de meest belangrijke dingen voordat je de richtkijker gaat afstellen, is zorgen voor een veilige omgeving. Je kijker staat nog niet afgesteld, dus weet je niet waar de kogel terecht kan komen. Wij adviseren uitdrukkelijk voor een goede kogelstop (backstop) te zorgen. Dit kan door bijvoorbeeld een dikke houten plaat van 1 meter bij 1 meter achter je doel te plaatsen. Zorg er altijd voor dat er geen mensen en dieren onverwacht in de kogelrichting kunnen komen.

Het doel
Plaats een horizontale en verticale lijn op een vel papier A4 of A3 en hang het doel op een afstand waarop je de richtkijker wilt afstellen.

Verticale instelling 
Breedte instelling Eerst gaan we de breedte instelling aanpassen, deze bevindt zich aan de rechterzijde van de richtkijker. Hiervoor gaat u maximaal inzoomen op het doel (bij een vaste richtkijker is dit niet nodig) en stelt u scherp. Vervolgens zoomt u uit naar 4x vergroten en vuurt u een schot af op het midden van de verticale lijn. Hierna vuurt u nog twee schoten of om een goede indicatie van de afwijking te krijgen. Vervolgens bepaalt u de gemiddelde afwijking naar links of rechts ten opzichte van uw doel. Deze afwijking gaan we corrigeren met de breedte instelling. Afhankelijk van de richting die de afwijking heeft draait u de breedte instelling een aantal tikjes (bijvoorbeeld 3) naar links of rechts. Tot slot vuurt u weer drie schoten af en bepaalt u wederom de gemiddelde afwijking voor de laatste correctie tot de schoten de verticale lijn raken

Horizontale instelling
Voor de hoogte instelling doet u eigenlijk precies hetzelfde, deze bevindt zich aan de bovenzijde van de richtkijker. U pakt een nieuw stuk A4 of A3 en tekent hierop een horizontale lijn van circa 15 cm. Ook deze bevestigt u op de doelplaat. Vervolgens vuurt u weer drie schoten af op de lijn om de gemiddelde hoogteafwijking te bepalen (boven of onder het midden). A fhankelijk van de richting die de afwijking heeft draait u de hoogte instelling een aantal tikjes (bijvoorbeeld 3) naar boven of onder. Tot slot vuurt u weer drie schoten af en bepaalt u wederom de gemiddelde afwijking voor de laatste correctie tot de schoten de horizontale lijn raken.

Helemaal in gesteld? Dat betekent niet dat hij nu voor een ander ook goed is ingeschoten het afstellen van een richtkijker is persoonlijk. Er bestaan ook hulpmiddelen voor het afstellen van de richtkijker, bijvoorbeeld de RAM Richtkijker Instelset. Met deze instelset kun je de richtkijker grof afstellen, de laatste millimeters blijven altijd handwerk.


Ga eerst eens groepjes maken op 10 meter het is moeilijker dan je denkt.. daarna kun je je focussen op grotere afstanden.


Succes, Team SHOGUN

  • RAM
  • Buck Knives
  • Nuprol
  • ASG
  • Crosman
  • Heckler & Koch
  • Glock
  • Hatsan
  • MTech
  • G&G
  • Daisy
  • Enola Gaye
  • KWC
  • Webley & Scott
  • Classic Army
  • Valken
  • Secutor
  • WE Airsoft
  • John Lee
  • Ridgeline
  • Colt