inverband met het omzetten van ons voorraadsysteem staan veel producten niet op voorraad, bestellen is gewoon mogelijk.

Kogelwerende Vesten

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

84 per pagina

8 artikel(en)

Positie
Van hoog naar laag sorteren

Foto-tabel Lijst

84 per pagina

8 artikel(en)

Kogelvrij vest

Een kogelvrij vest is een vest dat kogels tegenhoud. Dat weet iedereen. Toch zijn er enorm veel verschillende soorten kogelvrije vesten te koop. Hoe maak je de juiste keuze en welk vest is voldoende voor het 'dreigingsniveau' dat jij als beveiliger, politieagent of militair kan verwachten? Niet ieder kogelvrij vest biedt namelijk dezelfde mate van bescherming. Zo zijn er verschillende gradaties die de mate van bescherming van een kogelvrij vest uitdrukken. Het beschermingsniveau van een kogelvrij vest wordt dan ook in NIJ waarden (of niveaus) uitgedrukt. De regel is; hoe hoger het NIJ niveau van een kogelvrij vest hoe hoger het niveau van bescherming en dus hoe zwaarder het type kogel dat het vest tegenhoudt. Een kogelvrij vest is over het algemeen gemaakt van een flexibele stof die comfortabel en verborgen onder kleding gedragen kan worden. Omdat de stof vrij flexibel is worden kogelvrije vesten dikwijls 'soft armor' genoemd. Over het algemeen heeft een kogelvrij vest dus 'soft armor', een vest kan wel worden versterkt met kogelvrije platen (ballistische platen) om het beveiligingsniveau van het vest te verhogen. Kogelvrije platen worden ookwel 'hard armor' genoemd omdat ze van een stugge materiaalsoort zijn gemaakt die zwaarder en niet flexibel is. Zoals je vast wel eens in een film gezien zult hebben kan de impact van een kogel op een kogelvrij vest een behoorlijke blauwe plek, bloeduitstortingen of inwendige bloedingen achterlaten ondanks het feit dat de kogel niet door het vest in gegaan. Dergelijke verwondingen kunnen je momenteel buiten gevecht plaatsen, wat gevaarlijk kan zijn in een vuurgevecht of wanneer je iemand beveiligd. Door het plaatsen van een ballistische plaat in het kogelvrije vest voorkom je dit soort verwondingen grotendeels. Onze kogelvrije vesten hebben een extra insteek stuk waar een ballistische plaat ingestoken zou kunnen worden.

Wat betekend NIJ bij een kogelvrij vest?

Het NIJ ofwel National Institute of Justice is een Amerikaans overheidsinstituut dat (onder anderen) onderzoek doet naar standaarden voor lichaamsbescherming en dus kogelvrije vesten, kogelvrije platen, kogelvrije helmen en kogelvrije schilden. Dit instituut onderzoekt hoe kogelwerend materiaal reageert wanneer dit door een projectiel en onder bepaalde omstandigheden wordt geraakt. Nadat kogelwerend materiaal getest is krijgt het een kogelwerende NIJ keuring. In onderstaande tabel een klein overzicht van het soort bescherming dat iedere NIJ standaard geeft om dit iets verder te verduidelijken.

 

Kogelvrij- of kogelwerend vest?

De term kogelvrij klopt niet helemaal wanneer we bovenstaande informatie goed begrijpen. Zo biedt een kogelvrij vest nota bene alleen bescherming tegen een specifieke munitiesoort waarbij snelheid, kracht en kaliber van de kogel bepalend zijn. Een NIJ I kogelvrij vest houdt bijvoorbeeld munitie tegen tot .22 LRHV en .38 SPLRN terwijl een NIJ IIIA kogelvrij vest bescherming biedt tegen .44 Magnum LSWC en 9mm FMJ. Deze munitie soorten verschillen zodanig in snelheid, kracht en kaliber dat een vest van NIJ I een 9MM FMJ met geen mogelijkheid tegen kan houden. Daarom is de term 'kogelvrij' omslachtig en niet erg accuraat. Wij spreken dan ook liever van kogelwerende vesten. Dit geeft een beter beeld van wat een dergelijk vest kan; tot een specifiek type kogel weren.

Kogelvrij vest EN steekwerend vest

Een kogelvrij en steekwerend vest kopen is ook mogelijk. Wij bieden verschillende soorten vesten aan die zowel kogelwerend als steekwerend zijn en dus bescherming bieden tegen kogels én steekwapens. Er zijn zelfs vesten die klappen en stoten enorm goed op kunnen vangen, iets wat van pas kan komen wanneer je als beveiliger aan de deur staat. Ook bij steekwerende vesten geldt dat ze bescherming bieden tot een bepaald niveau. Dit niveau wordt vaak uitgedrukt in een aantal Joule wat staat voor de kinetische energie die een object met een bepaalde massa produceert wanneer het beweegt met een bepaalde snelheid. Zo produceert de vuurwapen kogel van een 124 grains 9mm FMJ wanneer deze met een snelheid van 360 m/s vliegt 518 joules. Je zou zeggen dat een kogelvrij vest ook een mes tegen kan houden. Iemand die met een mes steekt kan toch veel minder kracht en snelheid produceren dan kogel dat uit een vuurwapen komt? Niets is minder waar, de punt van een mes, naald of priem is namelijk een stuk harder en kleiner dan een die van een kogel. Lood slaat plat op een vest of draait zich vast in de stof. Een mes of naald drukt makkelijk door de vezels heen. Daarom bestaat ook voor 'steekwerendheid' een standaard. Hoe steekwerend een kogelvrij (of steekwerend) vest is wordt bepaald door het NIJ of de Britse variant HOSDB en wordt getest volgens de NIJ standaard 0115.00, de standaard voor "steekweerbaarheid van lichaamsbescherming". Het laagste beschermingsniveau van een steekwerend vest is 24 J een gemiddeld kogelvrij vest dat geen extra steekwerende stof heeft houdt misschien 5 a 10 J tot een penetratie van 20mm tegen wanneer er met een mes in het vest wordt gestoken. Als je dus een 'normaal' kogelvrij vest draagt dat niet steek werend is houdt dit een aanval van een mes NIET tegen.

De internationale standaard voor steekwerende vesten heeft een minimum van 35-36 joules voor een niveau 1 (E1) omdat een vest met deze waarden moeilijk te penetreren is. Het is echter wel mogelijk om hier door heen te kunnen steken, daarom zijn er ook vesten die bescherming bieden tegen hogeren niveaus zoals E2 en E3. Onze kogelvrije en steekwerende vesten zoals de PGD-Alpha NIJ IIIA heeft een minimale standaard van 24 J als bescherming tegen messen. Het kogelvrije en steekwerende vest de PGD-Ultra NIJ IIIA zit een niveau hoger biedt maar liefst 36 J bescherming tegen scherpe voorwerpen.

Kogelwerende vesten met NIJ standaard en ISO keurmerk

Een kogelvrij vest kopen is nog nooit zo makkelijk geweest. Zo lijkt het in ieder geval. Als je online een beetje rondzoekt zijn er tal van websites die kogelvrije vesten en kogelwerende vesten tegen spotgoedkope prijzen aanbieden. Dat deze vesten goedkoop zijn betekend niet gelijk dat de vesten niet goed werken. Wat je je wel kunt afvragen of het materiaal dat wordt gebruikt niet gekeurd volgens NIJ staarden is of voorzien van een (ISO) keurmerk die de kwaliteit waarborgt. Wij bieden op onze website verschillende soorten kogelwerende producten aan waarvan sommigen van prijs, kwaliteit en certificering verschillen. Onze kogelwerende producten van Protection Group Denmark zijn volledig gecertificeerd en geproduceerd volgens de nieuwste standaarden (NIJ standaard-0101.06 uit 2008). De vesten worden in Denemarken gemaakt op een volledig ISO gecertificeerde locatie. Werk je bijvoorbeeld als persoonsbeveiliger, militair, politie of journalist in een gevaarlijk gebiedt dan raden wij deze kogelwerende vesten aan. Om je in deze beroepen te kunnen verzekeren is het vaak zelfs noodzakelijk dat de vesten volgens bepaalde richtlijnen gekeurd zijn. Onze vesten van Protection Group Denmark voldoen aan de hoogste standaarden, mocht u dit nodig hebben dan kunnen wij zowel de certificeringen als de keuringsrapporten van de producten van Protection Group Denmark aanleveren.

Heeft u vragen dan kunt u ons altijd bereiken via onze klantenservice. Wij kunnen u passend advies geven over het type lichaamsbescherming dat u nodig heeft.

 • RAM
 • Buck Knives
 • Nuprol
 • ASG
 • Crosman
 • Heckler & Koch
 • Glock
 • Hatsan
 • MTech
 • G&G
 • Daisy
 • Enola Gaye
 • KWC
 • Webley & Scott
 • Classic Army
 • Valken
 • Secutor
 • WE Airsoft
 • John Lee
 • Ridgeline
 • Colt