Pepperspray kopen?
Zelfverdediging is een belangrijk thema, vooral in situaties waarin je jezelf of anderen moet beschermen. In dit artikel bespreken we verschillende aspecten van zelfverdediging, inclusief wettelijke nuances en de effectiviteit van diverse hulpmiddelen.
Pepperspray kopen: Is een afweerspray legaal in Nederland?
Helaas is het kopen of gebruiken van Pepperspray verboden in Nederland. Er zijn een hoop mensen die behoren tot een zwakkere doelgroep en zich veiliger willen voelen, zij zijn opzoek naar een oplossing.
Soms koopt men daarom pepperspray illegaal uit Duitsland. Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt (in Duitsland kun je pepperspray gemakkelijk bij de benzinepomp kopen) wij raden dit sterk af.
Bekijk onze legale alternatieven op pepperspray in deze rubriek.
Pepperspray kopen: Is een afweerspray legaal in Nederland?
Helaas is het kopen of gebruiken van Pepperspray verboden in Nederland. Er zijn een hoop mensen die behoren tot een zwakkere doelgroep en zich veiliger willen voelen, zij zijn op zoek naar een oplossing.
Soms koopt men daarom pepperspray illegaal uit Duitsland. Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt (in Duitsland kun je pepperspray gemakkelijk bij de benzinepomp kopen), wij raden dit sterk af.
- Boetes voor het bezit van een illegale Duitse pepperspray kunnen oplopen tot ā¬ 2500.-
- Het gebruik hiervan kan schadelijk en zelfs levensgevaarlijk zijn.
Pepperspray valt onder Categorie II van de wet Wapens en Munitie en wordt hiermee geclassificeerd als VERBODEN WAPEN.
Gelukkig zijn er alternatieven op Pepperspray zoals markeer, afweer of DNA sprays. Lees verder als je meer wilt weten over de alternatieven op pepperspray.
Legale pepperspray: Afweerspray als alternatief
Een goed alternatief op pepperspray zijn afweersprays. Een afweerspray verschilt van een pepperspray doordat het simpelweg niet het illegale 'irriterende' peper component bevat. Je vraagt je natuurlijk af of een dergelijke afweerspray wel effectief is.
Zijn afweersprays een goed alternatief op pepperspray?
Afweersprays zijn een veilig en legaal alternatief op pepperspray. Je kunt een afweerspray vrijwel ALTIJD gerust bij je dragen zonder bang te hoeven zijn voor vervolging of het toebrengen van onbeperkte schade aan een belager. Het effect van een afweerspray moet het 'afweren' van een belager zijn en dat doen deze sprays op effectieve wijze.
Hoe werken afweersprays: werken afweersprays hetzelfde als pepperspray?
Het principe van een afweerspray is hetzelfde als die van een pepperspray. Je kunt afweersprays verdelen in verschillende categorieƫn; stankspray, verfspray en DNA spray.
Stankspray:
Stanksprays bestuiven de belager met een goedje dat intens stinkt. De stank is zo extreem dat de belager al snel moet kokhalzen of zelfs braken. De stank is moeilijk uit te wassen en zal soms tot dagen nog ruikbaar aanwezig zijn op de belager. Een effectieve stankspray is de SINIST PROTECT
Verfspray (markeerspray):
Verf-of markeersprays zorgen ervoor dat er een fysieke afdruk wordt achtergelaten op de belager. Via een doordringende rode of blauwe verf die op het gezicht, handen of lichaam van de belager wordt achtergelaten 'markeer' je een belager. Naast het markeren heeft deze spray ook als functie dat het de belager van het zicht ontneemt waardoor je makkelijk weg kunt komen. De verf in deze spray is moeilijk uitwasbaar. Politie is bekend met het effect van deze spray en zal mensen met een 'markering' aanspreken en aanhouden. Een bekende markeerspray is de TIW Defence Spray.
DNA Spray:
Een DNA spray laat synthetisch DNA (SDNA) achter op de dader. De dader kan hierdoor herkend worden en zal bij aanhouding makkelijker geĆÆdentificeerd worden als de dader. Daarnaast zorgt het achtergebleven DNA ervoor dat de politie minder bewijslast hoeft aan te leveren bij vervolging van de dader. De SINIST PROTECT is naast stank en verfspray ook een DNA spray!
Pepperspray:
Pepperspray is een spray die als werkzame stof het prikkelende extract uit chilipeper (capsaĆÆcine) bevat, die samen met een drijfgas in een spuitbus verpakt is. Deze spray is bedoeld om de aanvaller in het gezicht te spuiten en zo buiten gevecht te stellen. Een andere werkbare stof bij pepperspray kan Chlooracetofenon zijn of CN-gas. Deze vorm is uitermate schadelijk voor ogen, huid en ademhalingsstelsel. Peppersprays zijn volgens de wet verboden in Nederland.
Demonstratie van het gebruik van een verfgeldspray: TIW defence spray vs Walther Prosecur Defence spray.
FAQ's over Pepperspray:
Hoe gebruik je pepperspray?
Een afweerspray is gemakkelijk te gebruiken. De manier waarop je een afweerspray gebruikt is hetzelfde als bij een pepperspray. Over het algemeen werken alle spuitbussen volgens hetzelfde principe en maakt het niet uit of het nu gaat om haarlak, kleurspray of een verdedigingsspray tegen honden.
Met stevige vingerdruk op de kop van de sproeiklep verlaat de inhoud het blik.
Er zijn echter verschillen in het soort klep en de manier waarop de straal uit de bus komt. Terwijl haarlak de inhoud langzaam en fijn vernevelt, is een pepperspray of afweerspray veel sneller en met een krachtige straal. Deze spuitstraal is gericht op het gezicht van de aanvaller of een aanvallend dier.
Holster voor de TIW Defence Spray kosten ā¬ 14,95
Hoe moet je een pepperspray bij je dragen?
Een holster voor pepperspray is ook geschikt voor het dragen van een afweerspray. Een holster kan aan de riem bevestigd worden en voorkomt dat de spray ongewild afgaat in een tas of broekzak.
Als je geen beschikking hebt over een holster dan is de jaszak van je dominante hand sterk aanbevolen. Voor rechtshandige mensen betekent dit dat hij in de rechter zak moet worden gehouden, voor linkshandige mensen in de linker zak.
Het is nooit verstandig een afweerspray in je handtas of rugzak te bewaren, je zult er op deze plek altijd naar moeten zoeken. Als je op zoek bent naar effectieve en realistische bescherming tegen aanvallen in de open lucht, dan moet de spray binnen handbereik zijn in je jaszak.