
Een overzicht van nachtkijkers en warmtebeeldkijkers
Shogun biedt een breed scala aan merken als het gaat om nachtkijkers en warmtebeeldkijkers, waaronder OWLNV, ATN, Infiray en Pard. In dit artikel willen we graag wat verduidelijking bieden, zodat u een duidelijk beeld krijgt van uw opties!
Er zijn 2 manieren om in het donker te kunnen zien:
- Nachtkijkers: dit zijn apparaten die restlicht versterken. Ze verzamelen zelfs de kleinste lichtdeeltjes en versterken ze tot ze zichtbaar worden voor het menselijk oog.
- Warmtebeeldkijkers: deze kijkers maken gebruik van infraroodstraling die door objecten wordt uitgezonden, in plaats van het verzamelen van licht. Warme objecten stralen meer infrarood uit dan koude objecten.
Om nachtvisie beter te begrijpen, is het handig om iets te weten over licht. De energie van een lichtgolf hangt af van de golflengte: kortere golven hebben meer energie. Violet licht heeft bijvoorbeeld de hoogste energie in het zichtbare lichtspectrum. Na het zichtbare lichtspectrum komt het infraroodspectrum.
Bekijk hier ons uitgebreide aanbod aan warmtebeeldkijkers en nachtzichtapparatuur.
Nachtkijker
Laten we beginnen met de werking van een nachtkijker. Het objectief van de kijker vangt restlicht op, vaak afkomstig van de maan, sterren of infraroodlicht. De fotonen van het restlicht komen binnen op de fotokathode, die het restlicht omzet in elektronen. Vervolgens worden deze elektronen versterkt door chemische en elektronische processen. De elektronen worden met hoge snelheid op een fosforlaag afgevuurd, waardoor ze weer worden omgezet in zichtbaar licht. Door het oculair van de nachtkijker kunt u nu het kenmerkende groene nachtzichtbeeld zien.
De kwaliteit van het beeld wordt deels bepaald door het generatietype van de kijker. Over het algemeen zijn er drie generaties nachtzichtapparatuur: Gen 1, Gen 2 en Gen 3. Gen 1 versterkt het licht met een factor van 1000 en biedt de minste beeldkwaliteit vanwege de beperkte lichtopbrengst. Gen 1 is relatief goedkoop, maar heeft ook beperkte toepassingsmogelijkheden. Gen 2 versterkt het licht met een factor van 20.000 en biedt aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van Gen 1, met een helderder en scherper beeld. Gen 3 is de meest geavanceerde categorie, met een lichtversterking tussen 30.000 en 50.000 keer, afhankelijk van de gebruikte materialen. Deze kijkers bieden het scherpste en helderste beeld, maar zijn ook duurder. De prijzen voor Gen 3 beginnen rond de €4500,- of meer.
U vindt ons volledige assortiment nachtzichtapparatuur op de categoriepagina Nachtzicht.
Restlicht en nachtkijkers
Wanneer we het hebben over nachtkijkers, werken ze inderdaad op basis van restlicht. Zonder restlicht, bijvoorbeeld op een bewolkte dag zonder maan of sterren, zou een nachtkijker niets kunnen waarnemen. Daarom zijn veel nachtkijkers voorzien van een ingebouwde infraroodversterker. Hoewel infraroodlicht onzichtbaar is voor het menselijk oog, kan het perfect worden gedetecteerd door een nachtkijker. Standaard infraroodversterkers hebben vaak een beperkt bereik, maar u kunt ervoor kiezen om het bereik te vergroten met bijvoorbeeld een Laserluchs. Hiermee kunt u het bereik vaak uitbreiden tot enkele honderden meters. Het kijkbereik wordt dus niet alleen bepaald door de kwaliteit van de nachtkijker, maar ook door het infraroodlicht.
Analoge of digitale nachtkijker
Een andere keuze die u kunt maken, is tussen een analoge of digitale nachtkijker. Het grote voordeel van digitale nachtzichttechnologie is dat de beeldbuis niet beschadigd raakt door daglicht. Veel gebruikers van analoge nachtkijkers zijn bekend met de zwarte vlekken in het beeld, die worden veroorzaakt door langdurige blootstelling aan fel licht. De meeste digitale kijkers kunnen zelfs zonder problemen overdag worden gebruikt, zoals de ATN Bino-X 4K en de ATN X-sight richtkijker. Deze producten bieden 24 uur per dag digitaal zicht, zowel overdag als 's nachts! Bovendien zijn digitale nachtkijkers vaak ook voordeliger in prijs. Hoewel sommigen beweren dat analoge kijkers een scherper contrast en een groter bereik hebben, worden deze verschillen steeds kleiner. Als u een frontsniper nodig heeft, komt u nog steeds uit bij een analoge nachtkijker.
U kunt al onze nachtkijkers vinden op de nachtzichtcategoriepagina.
Warmtebeeldkijker
Warmtebeeldkijkers werken op een andere manier. Een speciale lens bundelt het infraroodlicht dat door objecten wordt uitgestraald. Vervolgens wordt het licht door een reeks infrarooddetectorelementen geleid. Deze elementen creëren een gedetailleerd temperatuurpatroon, dat een thermogram wordt genoemd. Het duurt slechts 1/30e seconde voor de detectoropstelling om dit thermogram te genereren! Het thermogram wordt vervolgens omgezet in elektrische impulsen, die naar een printplaat worden gestuurd. De printplaat vertaalt deze impulsen naar informatie op het beeldscherm. Het verschil in infraroodintensiteit resulteert in kleurverschillen op het beeldscherm, waardoor u objecten kunt zien! Warmtebeeldkijkers kunnen ook overdag worden gebruikt, waardoor ze veelzijdiger zijn dan nachtkijkers.
Bekijk al onze warmtebeeldkijkers hier.
Keuze tussen nachtkijker en warmtebeeldkijker
Mensen vragen zich vaak af wat beter is, nachtzicht of warmtebeeld. Het antwoord hangt af van de specifieke toepassing. Waar gaat u het product voor gebruiken? Een warmtebeeldcamera kan 24 uur per dag worden gebruikt en kan zelfs overdag warmere objecten detecteren. Dit maakt een warmtebeeldkijker bijvoorbeeld geschikt voor het opsporen van wild na een schot. Voor het observeren van wild op grotere afstanden biedt een goede nachtkijker vaak betere resultaten.
Bij het kiezen van een kijker moet u zich twee vragen stellen:
- - Wat is mijn budget?
- - Wat verwacht ik van de kijker?
Als u wild wilt observeren op een voederplaats midden in het bos, op een afstand van 50 tot 100 meter, kunt u prima uit de voeten met een warmtebeeldkijker van ATN met een lens van 19mm. Zo'n kijker kost ongeveer €2159,- en voldoet uitstekend aan uw behoeften. Wilt u echter wild observeren over grotere afstanden in een open veld, dan kunt u beter investeren in een kijker met een grotere lens van 50mm of 100mm. Voor nachtzichtapparatuur geldt hetzelfde: als u niet te veel wilt uitgeven maar toch goede kwaliteit wilt, kies dan voor de digitale richtkijker ATN X-sight 4K Pro. Als u een snel afneembare kijker nodig heeft, kunt u kiezen voor een frontsniper of een richtkijker met een 30mm buis en een quick-release montage.