Informatie over Kruisbogen
Je bent van plan een kruisboog te kopen en wilt graag meer informatie. Dan zit je hier goed! In dit artikel vertellen wij je namelijk alles dat er te weten valt over kruisbogen. Dit zodat jij de juiste keuze kunt maken bij je aanschaf. Zo vertellen wij je onder andere hoe je een kruisboog in elkaar moet zetten, hoe je een pees moet opspannen, waar je op moet letten als je veilig met een kruisboog wilt schieten en welke verschillende kruisbogen er eigenlijk allemaal zijn. Schieten met een kruisboog is ontzettend leuk, deze krachtige apparaten kunnen op grote afstand doelen met veel kracht raken. Maar schieten met een kruisboog is minder makkelijk dan dat het lijkt. Ga je niet goed met de kruisboog om dan kan hij stuk gaan of kunnen er ongelukken gebeuren. Lees daarom snel verder en doe waardevolle kennis op die jou helpt verantwoord en professioneel met je kruisboog om te gaan.
Hoe zet ik een kruisboog in elkaar?
Wanneer je een kruisboog koopt is deze vaak nog niet volledig in elkaar gezet. Bij jouw kruisboog zit een gebruiksaanwijzing waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de kruisboog in elkaar kunt zetten. Globaal gezien moet je de volgende stappen doorlopen:
STAP 1: Monteer de boog op de kruisboog
Bij de kruisboog zit een zakje met schroeven, moeren, metalen en rubberen plaatjes. Om de boog te monteren heb je één bijpassende moer nodig, een plaatje van metaal, twee van rubber en de boog. In de voorkant van het frame van de kruisboog zit een vierkante opening waar je de boog doorheen steekt. Op de boog staan twee lijnen, zorg dat de boog precies tussen deze lijnen in het frame geplaatst wordt. Na het plaatsen van de boog plaats je een rubberen plaatje voor en achter de boog in de uitsparing van het frame. Voor het rubberen plaatje plaats je het metalen plaatje. Nu kun je de boog fixeren met de inbegrepen moer. Schroef de moer aan de voorkant van het frame tegen het metalen plaatje aan. Door de moer strak aan te draaien zorg je ervoor dat de boog stevig op zijn plek blijft zitten.
STAP 2: Monteer de voetbeugel
Om een zware kruisboog te spannen heb je een voetbeugel nodig. Hier steek je jouw voet doorheen wanneer je de pees gaat spannen. De voetbeugel wordt via twee schroeven aan de onderkant van het frame vastgeschroefd. Zoek naar bijpassende schroefgaten op het frame waar de beugel op vast gemonteerd kan worden.
STAP 3: Monteer de pijlen houder (Quiver)
Bij sommige kruisbogen wordt een pijlhouder geleverd (ook wel quiver genaamd). Deze pijlen houder bestaat uit de houder waar de pijlen worden ingeplaatst en een quick release montage stuk waar de pijlhouder mee op het frame gemonteerd wordt. Monteer het quick release montage stuk met twee schroeven op de onderkant van de kruisboog. Zorg ervoor dat de achterkant van de pijlen wijzen naar de hand waarmee je de pijlen wilt gaan laden zodat je hier snel toegang toe hebt tijdens het schieten.
STAP 4: Monteer de pees op de boog
Het monteren van de pees op de boog gaat erg zwaar. Een kruisboog die 150 LBS aan schotkracht heeft heeft een spankracht van ongeveer 75 kilo. Om de pees op de boog te krijgen moet je de armen van de boog met bijna dezelfde kracht weten te buigen zodat de pees opgespannen kan worden. Je kunt hier ook een opspanhulp bij gebruiken. Het opspannen zonder opspanhulp kun je het beste met twee personen tegelijkertijd doen. Voordat je de pees gaat monteren moet de boog worden uitgerust met de kunststof eindkappen die bij de pees worden geleverd.
Je gaat op de volgende manier te werk. Zorg dat één van de pees lussen al om de uitsparing aan het uiteinde van de boog bevestigd is. Je steekt de boog ook door de andere lus heen (deze kun je nog niet in de uitsparing krijgen). Zorg dat het frame van de boog met het schouderstuk stevig op de grond staat. Laat iemand met veel kracht op de armen van de boog duwen zodat deze doorbuigt. Nu kan de persoon die zijn handen vrij heeft de lus die nog niet in de uitsparing aan het einde van de boogarm bevestigd is naar voren schuiven totdat deze in stevig in de uitsparing vast zit. De pees is nu veilig op de boog gemonteerd. Je hoeft de pees van een kruisboog niet telkens te demonteren tenzij je de kruisboog voor een langere tijd niet gaat gebruiken.
Hoe monteer ik een pees op een kruisboog?
Het monteren van een pees op een kruisboog kan het beste met twee personen gedaan worden en gaat als volgt:
STAP 1: Bevestig de kunststof eindkappen op de boog
STAP 2: Zet de kruisboog op het schouderstuk stevig op de grond
STAP 3: Bevestig één peeslus om een van de eindkappen van de boog, steek de boog door de andere peeslus.
STAP 4: Duw met kracht op de armen van de boog zodat deze doorbuigt. Wees niet bang om kracht te zetten, dit is nodig om de boog te buigen en de pees te kunnen monteren.
STAP 5: Duw de peeslus die nog niet op een eindkap gemonteerd is richting de eindkap totdat deze stevig vast zit.
Je hebt de pees nu veilig op de boog gemonteerd. Controleer een pees altijd op beschadigingen en uitdroging. Dit kan een pees dusdanig beschadigen waardoor hij mogelijk kan knappen.
Hoe span ik de pees van een kruisboog?
De pees van een kruisboog span je door deze helemaal naar achteren te trekken tot hij achter het trekkermechanisme blijft steken en vast zit.
Het spannen van een kruisboog is ontzettend zwaar. Dit komt doordat de gemiddelde trekkracht van een geweer kruisboog rond de 150 LBS ligt, ongeveer 75 kilo. Bij het opspannen van de boog trek je dus met je vingers aan de pees bijna 75 kilo omhoog. Om dit makkelijker te maken hebben de meeste kruisbogen een voetbeugel. Deze beugel kun je gebruiken om, je raad het al, je voet in te steken. Hierdoor ontstaat er tegendruk wanneer je de pees naar boven probeert te trekken. In veel gevallen is het spannen van een kruisboog voor veel mensen alsnog te zwaar. Gebruik in dat geval een spanhulp. Een spanhulp is een hulpmiddel dat het spannen van de pees door middel van het gebruik van katrollen makkelijker maakt. Om een kruisboog pees te spannen ga je op de volgende manier te werk:
STAP 1: Steek je voet door de voetbeugel
STAP 2: Houdt het schouderstuk van de kolf van de kruisboog stevig tegen je borst aangedrukt
STAP 3: Pak de pees met twee handen vast, zo dicht mogelijk bij de pijl lat (middenstuk waar de pijl op komt te liggen).
STAP 4: Houdt je armen zoveel mogelijk gestrekt en beweeg met je rug omhoog terwijl je de pees stevig vasthoud. Ga door tot je de pees achter het trekkersysteem voelt vastklikken.
De meeste kruisbogen gaan automatisch op veiligheid wanneer deze worden opgespannen. Dit voorkomt dat je kruisboog na het spannen per ongeluk kan worden afgevuurd met alle gevaren van dien.
Hoe gebruik ik een kruisboog opspanhulp?
Een kruisboog opspanhulp kun je gebruiken om de pees van jouw kruisboog op de boog te spannen. Dit is dus anders dan wanneer je de pees van de boog gaat spannen zodat je een schot kunt afvuren. Een kruisboog opspanhulp gebruik je alleen bij recurve kruisbogen (een kruisboog zonder katrollen zoals bij een compound kruisboog). Een opspanhulp wordt vaak niet standaard bij de kruisboog meegeleverd, je kunt deze apart bijbestellen via onze website.
Je kunt de opspanhulp als volgt gebruiken:
STAP 1: Bevestig de opspanhulp zoals je ook een normale pees zou bevestigen, op de uitsparingen aan het uiteinde van de boog.
STAP 2: Span de opspanhulp zoals je ook een normale pees zou spannen. Je trekt hem helemaal door tot hij vastzit achter het trekkersysteem.
STAP 3: Bevestig de pees om de uitsparingen aan het einde van de boog, naast de lussen van de opspanhulp. Het is belangrijk dat de pees door de lussen van de opspanhulp wordt heen gestoken wanneer deze wordt gemonteerd.
STAP 4: Houdt de opspanhulp stevig vast en haal de trekker over, de opspanhulp komt nu (met vrij veel kracht, houd hier rekening mee) los.
STAP 5: Verwijder de opspanhulp van de boog.
Hoe gebruik ik een kruisboog spanhulp?
Een kruisboog spanhulp gebruik je om het spannen van een kruisboog makkelijker te maken. Simpele recurve kruisbogen zijn al vrij zwaar en vereisen behoorlijk wat kracht om op te spannen. Zo heeft een gemiddelde recurve kruisboog een spankracht van wel 75 kilo. Daarnaast zijn compound kruisbogen extra zwaar, de spankracht van een compound kruisboog loopt vaak op tot wel 105 kilo. Het gebruik van een spanhulp is in daarom aan te raden. Ten eerste omdat je hierdoor de kruisboog een stuk sneller kunt spannen maar ook omdat je hierdoor minder kans loopt de boog of je handen te beschadigen. Laat je de pees namelijk per ongeluk los tijdens het spannen dan bestaat de kans dat de boog breekt, met alle gevolgen van dien.
Een spanhulp gebruik je als volgt:
STAP 1: Haak de peeshaken van de spanhulp aan weerszijden van de pijl lat (middenstuk waar de pijl komt te liggen).
STAP 2: Pak het stuk koord van de spanhulp dat tussen de pees haken zit en trek dit helemaal naar achteren. Je ziet achter de montagerails of keep van jouw kruisboog een gleuf zitten. Leg het koord hier in.
STAP 3: Steek je voet door de voetbeugel.
STAP 4: Trek de handvaten van de spanhulp naar je toe (naar boven) zodat de pees langzaam gespannen wordt. Zodra de pees achter het trekkermechanisme vast blijft zitten is de pees helemaal opgespannen.
STAP 5: Verwijder de spanhulp voordat je gaat schieten.
Hoe plaats ik een pijl in een kruisboog?
Je plaatst een pijl pas in een kruisboog wanneer je deze hebt gespannen en op veilig hebt gezet. Doe je dit niet en plaats je de pijl al op de pijl lat, dan bestaat de kans dat je deze per ongeluk afvuurt wanneer je de pees per ongeluk loslaat tijdens het spannen. Net als de pijlen van handbogen hebben de pijlen van een kruisboog over het algemeen drie veren. Één van deze veren heeft een andere kleur dan die van de andere veren (vaak rood). Deze rode veer leg je in de gleuf van de pijl lat (het stuk in het midden waar de pijl uiteindelijk terecht komt). Zorg ervoor dat je de pijl helemaal naar achteren duwt tot deze niet verder naar achteren kan. Ligt de pijl te ver naar voren dan kan het zo zijn dat de pees onder de pijl doorvliegt nadat je de boog afvuurt. Hierdoor kunnen de boog en de pees stuk gaan. Ook kan het in sommige gevallen zo zijn dat de kruisboog helemaal niet afvuurt als je de pijl niet ver genoeg naar achteren hebt geduwd.
Hoe schakel ik de veiligheid van mijn kruisboog in of uit?
Vrijwel iedere moderne kruisboog is uitgerust met een veiligheidssysteem dat ervoor zorgt dat de pees niet per ongeluk naar voren schiet wanneer deze in gespannen stand staat. Deze veiligheid wordt in de meeste gevallen direct na het spannen van de pees ingeschakeld. Na het spannen van de boog én het plaatsen van de pijl kun je de veiligheid naar voren duwen waardoor het afvuren van de boog mogelijk wordt gemaakt. Zoals gezegd bevindt de veiligheid van een kruisboog zich vaak aan de zijkant van de boog direct achter de plek waar de nok van de pijl ligt zodra de pijl in de kruisboog geladen is.
Op welk doelwit kan ik met een kruisboog schieten?
Een kruisboog heeft ongelofelijk veel kracht en een enorm bereik. Het is daarom belangrijk dat je ALTIJD op een geschikt en hoogwaardig doelpak schiet zodat de pijlen van de kruisboog niet stuk gaan of gevaarlijke situaties kunnen ontstaan zoals het afketsen van een pijl. Schiet je met een pijl op een stuk hout, boom of ander hard doel dan zal de pijl hoogstwaarschijnlijk stuk gaan, buigen of breken. Mocht de pijl op wonderbaarlijke wijze toch niet stuk gaan dan zal het vervolgens vrijwel onmogelijk zijn de pijl uit het doel te halen zonder dat daarbij de pijlpunt in het doel achter blijft.
Je kunt met een kruisboog daarom het beste op een hiervoor bedoeld doelpak schieten. Dit zijn ronde doelen van samengeperst stro die de pijl bij impact vertraagd waardoor de kracht van de impact niet direct op de pijl terug slaat. Deze doelpakken blijven erg lang goed waardoor je er lang op kunt blijven schieten, ook blijft door het gebruik van een geschikt doelpak jouw pijl heel.
Naast het gebruik van een geschikt doelpak bij het schieten met een kruisboog moet je altijd rekening houden met het bereik van een pijl. Zo kan de pijl van een kruisboog wanneer deze het doel mist nog een groot stuk verder schieten. Zorg er daarom altijd voor er achter het doelpak geen mensen of dieren lopen of dat de pijl goed opgevangen kan worden.
Hoe ontspan ik de pees van een kruisboog zonder deze af te vuren?
Het kan gebeuren dat je de pees van een kruisboog per ongeluk hebt opgespannen maar niet wilt afvuren. Onder geen beding kun je de kruisboog zonder pijl afvuren (zo gaat de kruisboog waarschijnlijk direct stuk). De kruisboog is wel gespannen? Hoe ontspan je dan een kruisboog zonder deze af te vuren? Dit gaat als volgt. Vraag iemand om je hierbij te helpen. Pak de pees stevig met twee handen vast en trek hem naar achteren zodat de pees niet meer tegen het trekkermechanisme aanleunt. De tweede persoon haalt vervolgens de trekker over. Nu kun je de pees langzaam terug naar voren laten glijden.
Welke pijlen kan ik het beste kiezen voor mijn kruisboog?
Bij het uitzoeken van de geschikte kruisboog pijlen kom je over het algemeen twee belangrijke criteria tegen namelijk de lengte van de pijl en het materiaal waar de pijl van gemaakt is. De ideale lengte voor een geschikte pijl voor jouw kruisboog wordt grotendeels bepaald door de fabrikant van jouw kruisboog. Lees daarom bij aanschaf altijd welke soort pijl jij nodig hebt. In de meeste gevallen is dit voor compound kruisbogen een pijl met een lengte die tussen de 20 en 22 inch in ligt. Bij kleinere kruisbogen (recurve) kunnen ook pijlen van 14 of 16 inch gebruikt worden. Weet je het niet zeker? Kijk naar de pijlen die bij de kruisboog meegeleverd worden, van deze weet je zeker dat ze geschikt zijn.
Naast de lengte is ook de materiaalsoort van de pijl een belangrijke factor wanneer je de beste pijl voor jouw kruisboog gaat uitzoeken. Het beste materiaal voor een kruisboog pijl is carbon. Kruisboog pijlen van carbon kunnen buigen zonder dat ze krom worden. Ook wanneer je jouw doelwit mist en per ongeluk iets hards raakt zal de pijl in de meeste gevallen niet stuk gaan. Carbon gaat pas stuk als het over een bepaalde grens buigt en daardoor breekt. Wij raden voor compound kruisbogen dan ook altijd carbon pijlen aan gezien de grote kracht van deze kruisbogen. Naast carbon is aluminium een budgetvriendelijke optie als materiaalsoort voor een kruisboog pijl. Een aluminium pijl is vrij stevig en scheelt vaak bijna de helft in de prijs ten opzichte van carbon pijlen. Gezien de lagere kracht van recurve kruisbogen kun je gerust aluminium pijlen gebruiken. Ook zijn aluminium pijlen een aanrader wanneer je gaat oefenen met het schieten van een kruisboog. Soms mis je namelijk het doelwit waarna de pijl in de grond geschoten wordt. Deze pijlen vindt je niet meer terug, en dat is zonde van het geld wanneer je een carbon pijl zou gebruiken.
Waar staat LBS voor bij een kruisboog?
LBS staat voor het aantal pond trekkracht dat een handboog of kruisboog kan produceren. Zo heeft een kruisboog met 150 lbs ongeveer 75 kg aan trekkracht. Bij het aanschaffen van een kruisboog vertaalt het aantal lbs zich naar het gemak waarmee de kruisboog gespannen en geladen kan worden (hoe lager het aantal lbs hoe makkelijker de boog gespannen kan worden). Daarnaast staat het aantal lbs voor de hoeveelheid kracht waarmee de kruisboog afgevuurd kan worden. Een kruisboog met meer lbs heeft meer kracht dan een kruisboog met minder lbs.
Welke soorten kruisbogen zijn er?
Grof genomen kun je twee verschillende kruisboog systemen van elkaar onderscheiden; recurve kruisbogen en compound kruisbogen.
COMPOUND KRUISBOGEN
Net als bij handbogen zorgt het compound systeem ervoor dat het spannen van de boog met grotere kracht kan gebeuren. Dankzij de katrollen van een compound systeem kun je dus meer kracht uit een kruisboog halen terwijl deze relatief aan een recurve kruisboog ook makkelijker te spannen is. Verder kan de boog van een compound kruisboog ook smaller gemaakt worden dankzij deze katrollen. Hierdoor zijn compound kruisbogen ontzettend goed tijdens de jacht te gebruiken. Een nadeel van een compound kruisboog is dat ze over het algemeen qua gewicht zwaarder en groter zijn dan recurve kruisbogen. Verder is het lastig om een compound kruisboog opnieuw op te spannen omdat spanning die op de boog staat vele malen groter is dan die van een recurve kruisboog én het kabelsysteem vrij ingewikkeld is.
RECURVE KRUISBOGEN
Een recurve kruisboog is een kruisboog met een enkele boog lat waarvan de uiteinden licht naar voren zijn gebogen. Kruisbogen in deze vorm bestaan al eeuwen lang in verschillende vormen en variaties. Het principe van een recurve kruisboog is een stuk eenvoudiger dan die van een compound kruisboog omdat er geen katrollen aan te pas komen. Om deze reden is het opspannen of het vervangen van de pees wanneer deze gebroken is een stuk simpeler dan die van een compound boog. Verder zijn recurve kruisbogen over het algemeen minder krachtig dan compound kruisbogen. Andere voordelen van recurve kruisbogen zijn dat ze licht van gewicht zijn, makkelijk in en uit elkaar te halen of te repareren en erg budgetvriendelijk.
Naast deze twee systemen bestaan er nog tal van verschillen die niet essentieel zijn maar wel een onderscheid kunnen maken tussen verschillende kruisbogen. Denk hierbij aan een kruisboog met pistool of geweer kolf, met magazijn of snelspan systeem.
PISTOOL KRUISBOGEN
Pistool kruisbogen zijn ontzettend leuk om mee te schieten en vereisen minder kracht om op te spannen. Daarnaast zijn ze klein van formaat en daardoor erg handzaam. Verder zijn de pijlen van een pistool kruisboog een stuk goedkoper dan die van geweer kruisbogen waardoor het stuk schieten van een pijl ook minder erg is. Een pistool kruisboog heeft een spankracht die tussen de 50 en 80 lbs ligt, aanzienlijk lager dan een geweer kruisboog!
KRUISBOOG MET SNELSPAN SYSTEEM
Boogsport fabrikanten zoals EK Archery hebben in de afgelopen jaren veel technische upgrades aan hun kruisbogen toegevoegd. Zo zijn de kruisbogen zoals de R9 Cobra voorzien van een snelspan systeem waardoor je kruisboog snel vanuit staande positie kunt opspannen. Hierdoor gaat het schieten met een kruisboog niet alleen sneller maar ook een stuk makkelijker. Het voordeel van een dergelijk systeem is dat de kruisboog met grotere frequentie pijlen kan afvuren met relatief grote kracht.
KRUISBOOG MET MAGAZIJN
Op de markt gebracht door dezelfde ontwerpers van het snelspan systeem zijn de kruisbogen met magazijn. Om te voldoen aan menig jongensdroom heeft EK Archery een magazijn ontwikkeld dat bovenop een kruisboog geplaatst kan worden. Aangezien deze kruisbogen ook over een snelspan systeem beschikken kun je nu razendsnel verschillende pijlen met hoge snelheid afvuren zonder dat je daardoor de kruisboog op de grond hoeft te zetten. Een geweldig leuk systeem dat een relatief simpele werking heeft. De desbetreffende kruisboog? De Cobra Adder RX van EK Archery!
Hoe ga ik veilig met een kruisboog om?
Het veilig omgaan met een kruisboog gaat volgens hetzelfde principe als een vuurwapen, luchtgeweer of airsoft replica. Daarnaast zijn er nog een aantal veiligheidsvoorschriften die alleen voor kruisbogen gelden en wij gaan je vertellen waarom. Als eerst de veiligheidsregels voor het schieten met een kruisboog.
Algemene veiligheidsregels voor het schieten met een kruisboog
- Richt een geladen kruisboog nooit op een mens of dier
- Laadt pas een pijl in de kruisboog op het moment dat je van plan bent te schieten
- Zet een geladen kruisboog nooit zomaar weg
- Houdt je vinger van de trekker tot je van plan bent te gaan schieten
- Zorg ervoor dat je schiet in een veilige richting en op een doel dat hier geschikt voor is
Specifieke veiligheidsregels voor het schieten met een kruisboog
- Vuur een kruisboog NOOIT zonder pijl af
- Houdt nooit je duim voor de pees op het moment dat je de kruisboog afvuurt
- Controleer de kruisboog en de pees op beschadigingen voordat je gaat schieten
- Gebruik de juiste pijlen voor jouw kruisboog
Wanneer je met een wapen gaat schieten houd je rekening met bepaalde veiligheidsvoorschriften om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Het is dus van levensbelang dat deze regels te allen tijde worden nageleefd. Gebeurt dit niet dan kan een kleine fout of ongeluk iemand het leven kosten. Door een kruisboog nooit op iemand te richten voorkom je dat bij het per ongeluk afgaan van de kruisboog iemand geraakt kan worden. Als je de kruisboog pas laadt wanneer je gaat schieten kan de boog ook als hij per ongeluk afgaat geen schade aanrichten. Hetzelfde geldt voor het wegzetten van een geladen kruisboog. Het weghouden van de vinger bij de trekker is een algemene regel die toegepast wordt in de schietsport. Zo kunnen mensen in je omgeving zien dat je verantwoord omgaat met het wapen. Een kruisboog produceert enorm veel kracht, het gebruik van een goed doelpak is daarom essentieel. Gebruik je een doel dat niet stevig genoeg is dan zal de pijl daar doorheen vliegen en alles wat daarachter staat nog kunnen raken. Houdt ook rekening dat je het doel kunt missen. Een pijl van een kruisboog draagt enorm ver en kan tot wel 50 à 70 meter vliegen wanneer je deze recht afvuurt.
Boven de algemene regels voor het veilig schieten met een kruisboog zijn er ook specifieke regels. Zo is het voor een kruisboog funest om zonder pijl te schieten. De kracht die door de boog vibreert is zo groot dat de boog zelf kan breken (exploderen) en de pees kan springen. Hierdoor kunnen de schutter of mensen in zijn omgeving gewond raken. Verder is het bijzonder gevaarlijk om je duim of een andere vinger voor de pees te houden van een gespannen kruisboog. Let er dus op wanneer je de kruisboog vasthoudt dat je jouw duim altijd naar beneden richt. Ook is het van belang dat je de kruisboog goed controleert voordat je hem gebruikt. Kijk of de pees niet gescheurd of gerafeld is en of de boog van de kruisboog nog stevig is gemonteerd op de kolf. Tot slot is het belangrijk om de juiste pijlen te gebruiken die specifiek bedoeld zijn voor jouw kruisboog. Gebruik je namelijk een pijl die te kort is dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren.
Hoe ver kan ik met een kruisboog schieten?
Een moderne kruisboog kan tot wel 500 meter ver schieten (daarom is het belangrijk om op een geschikt doelpak te schieten en voorzorgsmaatregelen te nemen als je het doel mist). Het effectieve bereik van een kruisboog waarbij je het doel nog goed kunt raken is 80 meter voor een zeer ervaren schutter. Voor minder ervaren schutters zal het bereik van 30 à 35 meter al lastig zijn om te raken. Bovenstaande is gebaseerd op compound kruisbogen. Een recurve kruisboog is accuraat tot 30 meter. Heb je nog nooit met een kruisboog geschoten? Begin dan met een doelpak die op 25 à 30 meter staat en verplaats hem geleidelijk verder naar achteren om te oefenen op grotere afstanden.
Hoe moet ik met een kruisboog richten?
Beschik je over een kruisboog met keep en korrel? Dan kan richten nogal een opgave zijn. Net als met boogschieten heb je de neiging om de pijl als indicator te gebruiken bij het richten en probeer je de pijl op het doel te richten. Je zult zien dat je in dat geval altijd over het doel heen schiet. Dit komt doordat je over de pijl heen kijkt en daardoor een vertekend beeld hebt van waar de pijl terecht moet komen. Vooral bij het richten op kortere afstanden (tot ongeveer 25 meter) zul je zien dat de pijl over het doel heenvliegt. Het is daarom verstandig om te beginnen met het afstellen van je keep en korrel. Dit doe je door het doelpak op 25 meter te plaatsen, met de pijl onder het doel te richten en een schot te lossen. Onthoud waar op dat moment de keep en korrel op gericht stonden. Raak je het doelpak? Bekijk dan in hoeverre het trefpunt overeenkomt met de keep en korrel. Komt de pijl lager uit dan de keep korrel? Draai de keep dan verder omhoog. Komt de pijl hoger uit? Draai de keep dan omlaag. Het afstellen van je richtmiddelen kun je alleen doen door te schieten en op het begin kan dit frustrerend zijn. Doordat je de kruisboog op deze manier afstelt leer je ontzettend veel over de baan van de pijl en hoe jouw kruisboog zich gedraagt op verschillende afstanden. Hierdoor leer je gelijk beter schieten met de kruisboog!
Hoe onderhoud ik een kruisboog?
Een kruisboog heeft niet veel onderhoud nodig zolang je hem op een droge plek opslaat, het liefst in een bijpassende kruisboog tas. De belangrijkste onderdelen van een kruisboog die onderhoud nodig hebben zijn de pees en pijl lat. Een pees moet goed worden ingevet zodat hij flexibel blijft en niet uitdroogt. Het invetten gebeurt met peeswax die in veel gevallen bij de kruisboog wordt meegeleverd en anders apart bijgekocht kan worden. Deze wax gebruik je ook om de pijl lat in te vetten (het stuk waar de pees overheen glijdt) ook dit voorkomt beschadigingen aan de pees waardoor deze langer meegaat.
Naast het onderhouden van de pees is het goed om de kruisboog frequent te controleren op beschadigingen. Ook het controleren van de schroeven en moeren die de boog aan het frame houden behoort tot het vaste onderhoud van een kruisboog.
Hoe snel vliegt de pijl van een kruisboog?
De meest krachtige kruisbogen schieten pijlen af met een snelheid van 400 feet per second of 122 meter per seconde. De gemiddelde snelheid van een compound kruisboog ligt tussen de 280 - 350 feet per seconde of 85 - 107 meter per seconde.
Hoeveel energie produceert de pijl van een kruisboog?
Wanneer een kruisboog met 400 feet per second een pijl van 420 grains afvuurt produceert deze pijl 203 Joule aan kinetische energie. Gebruik je dezelfde pijl van 420 grains maar schiet je met een kruisboog met minder kracht zoals bijvoorbeeld 280 feet per second dan produceert de kruisboog 99 Joule aan kinetische energie.
Welke extra onderdelen moet ik voor mijn kruisboog kopen?
De meeste kruisbogen zijn voorzien van alle benodigde onderdelen om hier goed mee te kunnen schieten. Wij raden onze klanten aan om altijd een extra pees achter de hand te hebben zodat deze, wanneer hij breekt, makkelijk en snel vervangen kan worden. Verder kun je een spanhulp of opspanhulp aanschaffen wanneer deze niet bij jouw kruisboog wordt verkocht. Heb je een montagerail op je kruisboog? Dan kun je er voor kiezen om een red dot of richtkijker met vergroting op de kruisboog te bevestigen. Dit maakt het schieten over grotere afstanden aanzienlijk makkelijker.
Welk doelpak is geschikt voor mijn kruisboog?
Kruisbogen hebben een stevig doelpak nodig dat de pijl opvangt zonder deze te beschadigen. Ook is het belangrijk dat de pijl niet te diep in het doelpak terecht komt zodat deze er niet meer uitgehaald kan worden. Gebruik je een kruisboog met meer dan 175 lbs aan kracht? Dan is het verstandig een stevig doelpak van stro te kopen. Ook raden wij het aan om op een afstand van minimaal 20 meter op het doelpak te schieten. De pijl is dan een gedeelte van zijn energie kwijt zodat hij niet te diep in het doelpak blijft zitten. Maak je gebruik van een recurve kruisboog? Dan kun je de Shooting Bag van A&F gebruiken. Voor lichte kruisbogen met een kracht van 120 lbs of lager kun je een multifoam doelpak gebruiken. Let ook bij de multifoam doelpakken op dat er genoeg afstand tussen de schutter en het doel wordt gehouden.
Welke kruisboog moet ik kopen?
Het kopen van een kruisboog kan soms ingewikkeld zijn. Wij bieden op onze website kruisbogen van veel verschillende kwaliteitsklassen, systemen en soorten aan. Om de keuze makkelijker te maken kun je jezelf de volgende vragen stellen.
- Waar ga ik de kruisboog voor gebruiken?
- Wat is mijn budget?
- Heb ik genoeg ruimte om met deze kruisboog te schieten?
Als eerst de vraag waar ga ik de kruisboog voor gebruiken? Het antwoord is voor de hand liggend, om mee te schieten natuurlijk! Maar juist dit vereist wat context. Heb je bijvoorbeeld maar 10 meter om te schieten dan kan een compound kruisboog van 400 fps levensgevaarlijk zijn tenzij je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. In dat geval kan een lichte recurve kruisboog of pistool kruisboog niet alleen veiliger zijn maar ook leuker. Het spannen van de boog gaat tenslotte een stuk makkelijker waardoor je meer zult schieten. Wil je een kruisboog waarmee je zou kunnen jagen (in het buitenland uiteraard) dan kun je bijna niet zonder een krachtige compound kruisboog. Ook als je juist over grotere afstanden schiet zoals 50 à 60 meter dan ben je gebaat bij een compound kruisboog. Vind je het leuk om met vrienden in de tuin recreatief te schieten? Dan is een snelladende kruisboog met magazijn een aanrader, dit omdat het model uniek is, makkelijk te gebruiken, te herladen en op redelijk korte afstanden gebruikt kan worden. Ook pistool kruisbogen zijn erg goed geschikt voor dit soort doeleinden. Tot slot wil je misschien wel een kruisboog die je in een survival situatie zou kunnen gebruiken. Kijk dan naar de lichtgewicht recurve bogen. Deze zijn makkelijk te gebruiken, hebben relatief veel kracht, zijn makkelijk te repareren wanneer ze stuk gaan en niet duur.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over kruisbogen? Neem dan gerust contact met ons op via info@shogun.nl of bel ons op +310203705658.