Veiligheid Luchtbuks Schieten

Bijna iedereen heeft weleens met een luchtdrukgeweer geschoten. Of het nu een geweer van een familielid is, een erfenis van je grootouder of een schiettent op de kermis, bijna iedereen kent het euforische gevoel van het raken van de roos! Ondanks al het plezier dat een luchtdrukgeweer biedt, moet de schutter te allen tijde de verschillende veiligheidsaspecten in acht nemen bij het gebruik van een luchtdrukwapen.

Veiligheidsregels

 

VEILIGHEIDSREGELS

De volgende 6 veiligheidsregels dient een schutter altijd in acht te nemen bij het gebruik van een luchtdrukgeweer:

  1. Richt de loop te allen tijde in een veilige richting.
  2. Behandel elk luchtdrukgeweer alsof het geladen is.
  3. Draag altijd gehoor- en oogbescherming tijdens het schieten.
  4. Laad je luchtdrukgeweer pas als je klaar bent om te schieten.
  5. Houd je vinger van de trekker en buiten de trekkerbeugel totdat je het doelwit in zicht hebt en klaar bent om te schieten.
  6. Zorg er altijd voor dat je een veilige achtervanger hebt en dat je weet waar het projectiel terecht kan komen als je mist of de achtervanger het projectiel doorlaat.

Als je deze veiligheidsregels in acht neemt tijdens het schieten, kunnen bijna alle ongelukken worden voorkomen. Denk daarnaast altijd goed na over de schietafstand, de kracht van je geweer en de omgeving! Als je bijvoorbeeld je doel en achtervanger mist, kan dit een zeer gevaarlijke situatie opleveren, niet alleen voor jezelf, maar ook voor mensen of dieren in de buurt.

De kracht van een luchtdrukgeweer

DE KRACHT VAN EEN LUCHTDRUKGEWEER

Mensen onderschatten vaak de krachten en snelheden die moderne luchtdrukgeweren kunnen bereiken. Het is belangrijk om je goed te informeren over de kracht van je luchtdrukgeweer voordat je ermee gaat schieten. Zo kun je bepalen of het wapen geschikt is voor bijvoorbeeld gebruik in de tuin of op een schietbaan.

Moderne luchtdrukwapens zijn extreem krachtig. Het krachtigste luchtdrukwapen op dit moment is een PCP-geweer dat met een kracht van 2000 Joule schiet in kaliber .72 (18mm). Ter vergelijking: een gemiddeld vuurwapen dat een 9mm kogel afvuurt, bereikt een energie van ongeveer 450 - 500 Joule. Zelfs geweren in lichtere kalibers zijn tegenwoordig veel krachtiger dan vroeger, een gemiddeld 4.5mm of 5.5mm geweer schiet al snel tussen de 25 en 45 Joule. Dit is krachtig genoeg om bijvoorbeeld door een schutting of enkel glas te schieten.

Het veilig opbergen van luchtdrukgeweren

HET VEILIG OPGEBORGEN VAN LUCHTDRUKGEWEREN

Het is enorm belangrijk om een luchtdrukgeweer na het schieten goed op te bergen, zodat het niet zomaar door anderen kan worden gebruikt. Het is dus niet voldoende om een luchtdrukgeweer in een kast, schuur of tas op te bergen zonder een slot. De meeste ongelukken gebeuren wanneer iemand een wapen oppakt dat geladen is opgeborgen of wanneer onbevoegden ermee gaan schieten. Je mag een veergeweer nooit opslaan terwijl het gespannen is. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar vermindert ook de kracht van de veer op lange termijn. Bewaar je luchtdrukgeweer in een geweerkoffer of tas met een slot en sluit deze op in een kast. Je kunt je wapen ook voorzien van een trekkerbeveiliging met sleutel of combinatieslot. Wil je helemaal veilig zijn? Dan kun je je luchtdrukwapen bewaren in een wapenkluis.

Het veilig vervoeren van luchtdrukgeweren

HET VEILIG VERVOEREN VAN LUCHTDRUKGEWEREN

Bij het vervoeren van een luchtdrukgeweer is het belangrijk dat het wapen NIET direct gebruikt kan worden. Dit betekent dat het in een juiste verpakking vervoerd moet worden. Je mag een luchtdrukgeweer alleen vervoeren als je het bijvoorbeeld meeneemt naar een vriend, een potentiële koper, een erkende wapenhandelaar of een schietbaan. Kun je bij een controle door de politie niet verklaren waarom je een luchtdrukwapen bij je hebt? Dan trekken zij hun eigen conclusies. Ook hier geldt: beter voorkomen dan genezen.

Maak een veilige schietbaan

HET MAKEN VAN EEN VEILIGE SCHIETBAAN

De gelukkigen onder ons hebben een grote tuin of een nabijgelegen schietbaan waar luchtdrukwapens toegestaan zijn. De meeste mensen moeten echter genoegen nemen met de achtertuin of garage. De kogelvanger en achtervanger vormen de kern van een veilige schietbaan; deze moeten de kogels of slugs opvangen. De sterkte van de achtervanger hangt uiteraard af van de kracht van je geweer.

Eigen veiligheid

EIGEN VEILIGHEID

Naast je omgeving, schietbaan, doelwit en achtervanger is je eigen veiligheid natuurlijk ook heel belangrijk. Het dragen van een veiligheidsbril en gehoorbescherming is daarom iets wat wij bij Shogun altijd aanraden. Zelfs als je op een afstand schiet waar weinig kans is op terugkaatsing van een pellet, slug of BB, draag een bril. Je ogen zullen je dankbaar zijn. Spoor omstanders ook aan om bescherming te dragen, zelfs als ze niet schieten.

Houd bij het schieten altijd rekening met:

  • Veiligheidsregels
  • Afstand & kracht
  • Schietbaan
  • Kogelvanger
  • Achtervanger
  • Omgeving

Bekijk ook onze instructievideo voor meer informatie over veilig omgaan met, opslaan en vervoeren van een luchtdrukgeweer.