Veiligheid

VEILIGHEID: LUCHTDRUK

Vrijwel iedereen heeft wel eens met een luchtbuks geschoten. Of het nou een buks is van een familielid, een erfenis van je grootouder of de kermis, vrijwel iedereen kent het euforische gevoel wanneer er een bullseye wordt geschoten! Ondanks al het plezier dat er met een luchtbuks te beleven valt, dient de schutter te allen tijde de verschillende facetten van veiligheid bij het gebruik van een luchtbuks in acht te nemen.

VEILIGHEIDSREGELS

De volgende 6 veiligheidsregels dient een schutter altijd na te leven bij gebruik van een luchtbuks:

  1. Richt de loop te allen tijde in een veilige richting.
  2. Behandel iedere luchtbuks alsof deze geladen is.
  3. Draag te allen tijden gehoor- en oogbescherming tijdens het schieten.
  4. Laad je luchtbuks pas wanneer je gereed bent om te schieten.
  5. Houd je vinger van de trekker en uit de trekkerbeugel totdat je het doel in het vizier hebt en gereed bent om te schieten.
  6. Zorg er te allen tijde voor dat je een veilige backstop hebt en dat je bewust bent van waar het projectiel na het afschieten kan belanden indien je bv. de backstop mist of de backstop het projectiel doorlaat.

Als je rekening houdt met deze veiligheidsregels tijdens het schieten kunnen vrijwel alle ongelukken worden voorkomen. Denk daarnaast ook altijd goed na voordat je gaat schieten met een luchtdrukwapen over de schietafstand, de kracht van jouw buks en de omgeving! Om een voorbeeld te noemen; indien je jouw doel en backstop mist, kan dit een zeer gevaarlijk situatie opleveren niet alleen voor jezelf, maar ook voor personen of dieren die zich op dat ongelukkige moment in de nabije omgeving bevinden. 

Hieronder gaan we dan ook nog wat uitgebreider in op de veiligheid van het gebruik van een luchtbuks inclusief wat tips & tricks!
 

DE KRACHT VAN EEN LUCHTBUKS

Waar mensen vaak de fout in gaan is het onderschatten van de krachten en snelheden die met moderne buksen worden bereikt. Het is belangrijk dat je jezelf goed laat informeren over de kracht van jouw luchtdrukwapen voordat je hiermee gaat staan schieten. Op deze manier kun je inschatten of het luchtdrukwapen past bij jouw behoefte en of het geschikt is voor bv. gebruik in de tuin of op jouw schietbaan.

Luchtdrukwapens zijn tegenwoordig enorm krachtig. De sterkste luchtbuks op dit moment is een PCP buks die schiet met een kracht van 2000 Joules in kaliber .72 (18mm). Een gemiddeld vuurwapen dat met een 9mm kogel schiet bereikt een energie van rond de 450 - 500 Joules. Deze apparaten zijn dus erg krachtig en daarmee gevaarlijk wanneer je hier op een verkeerde manier mee omgaat. Ook buksen in lichtere kalibers zijn tegenwoordig een stuk krachtiger dan dat ze vroeger waren, zo schiet je met een gemiddelde knikloopbuks van het kaliber 4,5mm of 5,5mm al snel tussen de 25 en 45 Joule. Dit is hard genoeg om bijvoorbeeld door een schutting of enkel glas heen te schieten.

HET VEILIG OPBERGEN VAN LUCHTDRUKWAPENS

Het is enorm belangrijk dat je een luchtbuks na het schieten altijd goed opbergt, zodat deze nooit door anderen kan worden gepakt en gebruikt. Het voldoet dus niet om een luchtbuks in een kast, schuur of tas weg te stoppen zonder deze af te sluiten met een slot. De meeste ongelukken gebeuren dan ook wanneer iemand een wapen oppakt die geladen is weggelegd of onbevoegden met de luchtbuks gaan schieten. Een knikloop buks met een veer moet je nooit wegleggen terwijl deze gespannen is. Naast dat dit gevaarlijk is zal ook de kracht van de veer naarmate van tijd aanzienlijk afnemen. Berg jouw luchtbuks op in een geweerkoffer of foudraal met een slot en leg deze weg in een afsluitbare kast. Je kunt de luchtbuks ook van een trekkerbeugelslot met sleutel of cijferslot voorzien. Een dergelijk slot zorgt ervoor dat je trekker opgesloten zit en de buks zodoende niet afgevuurd kan worden. Op deze manier weet je zeker dat alleen de daarvoor bestemde mensen toegang hebben tot jouw luchtdrukwapen. Wil je helemaal veilig zijn? Dan kun je jouw luchtbuksen opbergen in een wapenkluis.

HET VEILIG VERVOEREN VAN LUCHTDRUKWAPENS

Wanneer je een luchtbuks vervoerd is het van belang dat deze NOOIT tot direct gebruik aangewend kan worden. Dat betekend dat de buks in een deugdelijke verpakking vervoerd dient te worden. Je mag een luchtbuks ook alleen vervoeren wanneer je hem bijvoorbeeld van en naar een vriend, mogelijke koper, een erkende wapenhandelaar of schietbaan vervoerd. Kun je niet aan de politie verklaren waarom je een luchtbuks bij je hebt op het moment dat je wordt aangehouden dan zullen zij hier hun conclusies uit trekken. Ook in dit geval geldt; better safe then sorry

EEN VEILIGE SCHIETBAAN MAKEN

De gelukkigen onder ons hebben een grote tuin of een nabije schietbaan die het schieten met een luchtbuks toelaat. De meesten van ons moeten echter genoegen nemen met de achtertuin of garage. Je kogelvanger en backstop zijn de kern van de schietbaan, deze dienen de pellets of slugs op te vangen. Een backstop is een oppervlakte achter de schietkast die de kogel opvangt wanneer je de schietkast mist.

Als startpunt raden wij aan om 1 meter rondom het door jou gekozen doel (schietkast, plinking target etc.) te beveiligen met een veilige backstop. De sterkte van deze backstop is uiteraard afhankelijk van de kracht van jouw buks. Een RAM Maverick CO2 pistool (±3 Joule) vereist bijvoorbeeld een veel minder sterke backstop dan een krachtige Gamo G-Magnum Jungle (±45 Joule). Het is belangrijk dat de backstop niet van al te hard materiaal is gemaakt, dit kan er namelijk voor zorgen dat de pellet terugkaatst. Gebruik dan ook zachte materialen zoals lood, of grenen/ vuren hout om een backstop te maken zodat de kogel wordt afgeremd en daarnaast schiet altijd op een schietkast die de pellet naar beneden laat kaatsen. 

Voor de target die je kiest geldt dat je ook hierbij op het maximale krachtgebruik moet letten. De RAM 14 x 14cm kogelvanger is bijvoorbeeld minder sterk dan de RAM Power schietkast 14 x 14cm. Als je een PCP buks gebruikt met een kracht van boven de 100 Joule, zijn dergelijke kogelvangers al niet meer stevig genoeg en moet je een alternatief te zoeken.

Het is ook mogelijk om zelf een schietkast/kogelvanger te maken voor zware luchtbuksen.. Je kunt een kogelvanger bijvoorbeeld makkelijk verstevigen door hier een sok of stuk stof in te leggen, deze vertragen de kogel voordat hij het staal raakt en voorkomt in veel gevallen beschadiging van de kogelvanger. Schiet je met grote kracht en wil je dat de kogel wordt opgevangen door een schietkast? Zorg er dan voor dat je een bak maakt die minimaal van 4mm staal is, een diepe kogelvanger heeft en een inleg van zand of rubbergranulaat, zodat dit de kogel afremt voordat hij het einde van de bak heeft bereikt.

TIP : Indien je zelf een aluminium plaat of een ander hard materiaal gebruikt als kogelvanger, plaats deze dan op een hoek en gericht naar beneden. Op deze manier kaatst de afgeschoten pellet naar beneden in plaats van richting de schutter.

SCHIETAFSTAND EN DE KRACHT VAN EEN LUCHTBUKS

De afstand waarop je schiet is van even groot belang als het doel of de backstop. Is je tuin niet groter dan 5 meter? Dan adviseren wij een knikloopbuks die niet al te hard schiet, zoals een Weihrauch HW57, HW50, Crosman Vital of Hammerli Hunter Force 750 Combo. Deze buksen schieten rustig (16 Joule), maken niet veel geluid en zijn extreem goed geschikt om op deze afstand mooie groepjes op de kaart te schieten. Daarnaast is met name de luchtbuks van het merk Weihrauch ook zeer geschikt om lange afstanden mee te schieten (100m). 

Ook de Co2 buks kun je goed gebruiken om op korte afstand mee te schieten. Co2 buksen, zoals de Umarex 850 M2 XT, Crosman 1077, of Diana Trailscout, schieten erg rustig (geen terugslag), maken weinig geluid en zijn enorm zuiver op kortere afstanden. Je kunt een Co2 buks ook nog voorzien van een geluiddemper. Een ideale uitkomst voor schutters die in de achtertuin van een bewoond gebied of op zolder willen schieten.

Heb je weinig ruimte in je tuin, maar ben je van plan een schietbaan te bezoeken of heb je de ambitie mee te doen aan landelijke wedstrijden? Dan ben jij op zoek naar een krachtige PCP buks, deze buksen schieten namelijk zuiver op lange afstand. Je kunt dan denken aan (PCP) buksen van Daystate, RAW, FX, Taipan, Weihrauch en RTI Arms. Ben je geïnteresseerd in het meedoen aan luchtdruk wedstrijden? Bekijk dan eens de website van de 100 meter crew. Dit is een door het KNSA geaccepteerde discipline in de luchtschietsport die jaarlijks meerdere landelijke wedstrijden organiseren. 

EIGEN VEILIGHEID

Naast je omgeving, schietbaan, target en backstop is jouw eigen veiligheid uiteraard ook super belangrijk. Het dragen van een veiligheidsbril en gehoorbescherming is dan ook iets wat wij bij Shogun altijd aanraden. Ook al schiet je op een afstand waar de kans erg klein is dat een pellet, slug of BB terugkaatst, draag een bril, je ogen zijn je enorm dankbaar. Spoor omstanders/toeschouwers eveneens aan om de dit te doen, ook al schieten zij niet, terugkaatsende projectielen worden er niet minder gevaarlijk op.

Zorg er tijdens het schieten dus altijd voor dat je rekening houdt met:

  • Veiligheidsregels
  • Afstand & kracht
  • Schietbaan
  • Kogelvanger
  • Backstop
  • Omgeving

Bekijk ook onze instructievideo voor meer informatie over het veilig omgaan, het opbergen en vervoeren van een luchtbuks.

 

VEILIGHEID: AIRSOFT

Sinds 2013 is het bezitten van een airsoft replica in Nederland (onder bepaalde voorwaarden) eindelijk legaal geworden. Een droom van iedere wapen fanaat want eindelijk mogen ook wij gave replica’s van originele vuurwapens bezitten en daarmee op super realistische wijze de strijd tegen elkaar aan te gaan in skirms. Of je nu een fanatieke milsimmer of alleen een verzamelaar bent, voor iedereen gelden de airsoft veiligheidsregels en richtlijnen. Dit zijn reglementen zoals die door het NABV zijn opgesteld op basis van de wetten in de WWM, CWWM en RWM.

Veiligheid is namelijk extreem belangrijk binnen de airsoftsport. Als je geen rekening houdt met de veiligheidsregels kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Iets wat door veel mensen al snel wordt onderschat. Het zijn bovendien toch maar balletjes pistolen? Helaas ligt er altijd gevaar op de loer. Gebruik je namelijk een zwaar balletje en een replica met veel Joule op korte afstand? Dan kun je iemand akelig verwonden.

Daarom is belangrijk dat iedere airsofter de veiligheidsregels kent en deze zichzelf aanleert. Op deze manier vorm je geen gevaar voor anderen, kun je op een veilige manier jouw sport beoefenen en voorkom je problemen met de politie. Veiligheidsfouten worden al snel gemaakt, of je nu ervaren bent of een beginnende airsofter.

Denk jij dat je alle veiligheidsregels kent? Of kun je wel een opfriscursus gebruiken? Hieronder leggen we je alles uit over het veilige gebruik van een airsoft replica, de correcte manier van het vervoeren en hoe je een airsoft replica thuis moet opbergen. 

VEILIGHEIDSREGELS

Ondanks dat airsoft replica’s in het algemeen worden gezien als “speelgoed wapens” kunnen de 6mm BB’s hard aankomen en mogelijk (blijvende) verwondingen aanrichten. Indien spelers te allen tijde deze regels aanhouden, worden ongelukken vrijwel altijd voorkomen:

  1. Richt de loop ten allen tijde in een veilige richting.
  2. Behandel iedere airsoft replica alsof deze geladen is.
  3. Draag ten alle tijden oogbescherming tijdens het schieten.
  4. Laad jouw airsoft replica pas indien je gereed bent om te schieten of op het veld staat.
  5. Houd je vinger van de trekker en buiten de trekkerbeugel totdat je het doel in het vizier hebt en gereed bent om te schieten;
  6. Zorg er te allen tijde voor dat je een veilige backstop hebt en je bewust bent waar het verschoten projectiel heen kan gaan in geval je de backstop mist of deze het projectiel doorlaat.

De belangrijkste regels zijn erg voor de handliggend. Toch worden bij de volgende regels de meeste fouten gemaakt met alle gevolgen van dien.

JE VINGER VAN DE TREKKER HOUDEN

Je moet altijd je vinger van de trekker houden, ook als jij zeker denkt te weten dat het wapen niet geladen is en er dus niets mis kan gaan! Mensen in jouw omgeving weten namelijk niet of het wapen geladen is.

RICHT DE LOOP ALTIJD IN EEN VEILIGE RICHTING

Dat betekent dat je de loop NOOIT op een persoon richt als je niet van plan bent om te schieten. 

OOGBESCHERMING

Wees niet laks! Ook als je nog één keer wilt schieten, loop even terug naar het airsoft veld/schietbaan en doe je bril op. De gevolgen van het niet dragen van een bril kunnen enorm zijn. Ook tijdens skirms is het belangrijk dat je jouw bril ten alle tijden ophoud. Beslaat jouw bril vaak? Dan zou je een Ex-Fog systeem kunnen gebruiken.

Deze regels zijn overal van toepassing. Of je in een airsoft winkel staat, aan het skirmen of thuis aan het trainen bent.

HET OPSLAAN VAN EEN AIRSOFT APPARAAT

Het veilig opslaan van een airsoft replica is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor anderen. Alleen jij mag toegang hebben tot jouw airsoft apparaten, maakt een ander hier gebruik van zonder in het bezit te zijn van een NABV lidmaatschap dan is diegene strafbaar. Daarnaast zijn de volgende regels belangrijk:

  • Ruim een airsoft replica nooit geladen op.
  • Berg een airsoft replica altijd op in een kast, kamer of ruimte die afgesloten kan worden voor anderen. Een tas of koffer is dus niet voldoende.

Het is in ieder geval van uiterst belang om er 100% zeker van te zijn dat jouw replica leeg is wanneer je hem opbergt. De meeste AEG replica’s hebben, na het uitnemen van het magazijn, vaak nog een BB in de loop zitten. Deze is gemakkelijk te verwijderen met behulp van een pompstok. De  meeste AEG replica’s worden tegenwoordig met een dergelijke stuk gereedschap geleverd. Deze pompstokken zijn voor zowel je geweren als pistolen goed te gebruiken. Waarom is het belangrijk om dit goed te checken? De volgende keer dat je thuis droog oefent (zonder BB’s in de replica), maar deze laatste BB nog in de loop zit, kan deze afgaan terwijl je dacht dat hij niet geladen was.

Zodra je er zeker van bent dat jouw airsoft replica leeg is, stop deze dan in een koffer of geweertas die je vervolgens zekert met een slot. De koffer of tas dient vervolgens in een afsluitbare statische ruimte (een kast, kamer of kluis) te worden opgeborgen. Op deze manier is jouw replica niet gemakkelijk te bereiken onbevoegden. Een koffer of tas alleen voldoen niet aan de eisen van het veilig opbergen van de airsoft replica in jouw huis.

HET VERVOEREN VAN EEN AIRSOFT APPARAAT

Het vervoeren van een airsoft replica moet in een afgesloten tas of koffer gebeuren zodat deze niet direct gebruikt kan worden voor bedreiging of afdreiging. Ook is het belangrijk dat je de magazijnen, batterijen van de replica gescheiden houdt wanneer je deze vervoerd. Met een airsoft replica reizen mag alleen:

  • Van en naar een event, 
  • van en naar een erkende wapenhandelaar,
  • van en naar de grens.

Let op wanneer je met jouw replica reist naar een winkel die airsoft spullen verkoopt maar geen erkenninghouder is (dus geen replica’s, luchtbuksen of vuurwapens mogen verkopen) dan ben je in overtreding van bovenstaande regels en dit is strafbaar.

Naast het deelnemen aan een skirm, ben je ook verplicht een event aan te maken bij de NABV als je met jouw airsoft replica naar een vriend/familielid gaat of naar een andere locatie rijdt bijvoorbeeld voor een onderlinge verkoop.

Het is ook enorm belangrijk dat je geen airsoft replica’s zichtbaar maakt op de openbare weg, dat betekent dus dat je hem niet uit de verpakking mag halen op het moment dat je in de auto zit of op straat staat.

UITRUSTING & KLEDING

Het is van uiterst belang dat je jouw normale kleding draagt wanneer je naar een skirm of airsoft evenement toe gaat. Trek daarom je camouflage pak en uitrusting pas aan als je daadwerkelijk bij een event bent aangekomen. Wanneer mensen niet bekend zijn met de airsoft sport en alle bijkomende stukken uitrusting, replica’s enz. kan dit ertoe leiden dat zij aannames doen en de politie bellen.

 

Veiligheid: Vuurwapens

Binnen de Nederlandse samenleving zijn mensen niet gewend om in aanraking te komen met vuurwapens. Politieagenten en militairen zijn over het algemeen de enige personen die de gemiddelde Nederlander tegenkomt met een vuurwapen. De grote onwetendheid omtrent de schietsport is dan ook iets wat wij geregeld zien/meemaken wanneer klanten voor het eerst onze winkel betreden. Het uitgebreide assortiment van luchtbuksen, airsoft apparaten, vuurwapens en munitie is voor de meesten dan ook indrukwekkend. Om meer bewustzijn te creëren informeren wij onze klanten graag over de schietsport in Nederland. Naast het plezier van het beoefenen hiervan, is het van groot belang inzicht te bieden in de handhaving van de strikte veiligheidsregels bij de omgang met en het bezitten van een vuurwapen.

In de schietsport zijn veiligheidsregels en het veilig omgaan met vuurwapens het eerste dat je leert wanneer je aan de sport gaat beginnen. Voor het maken van fouten is geen ruimte, overtreed je de regels of vergeet je je aan de veiligheidsregels te houden, dan ben je niet meer welkom op de schietbaan.

Formulier met veiligheidspunten.

VEILIGHEIDSREGELS

Houd de volgende 6 veiligheidsregels altijd aan:

  1. Richt de loop ten allen tijde in een veilige richting.
  2. Houd je vinger van de trekker en uit de trekkerbeugel totdat het doel in je vizier is en je gereed bent om te schieten.
  3. Behandel ieder vuurwapen alsof deze geladen is.
  4. Laad het vuurwapen wanneer je gereed bent om te schieten.
  5. Draag te allen tijde gehoor- en oogbescherming tijdens het schieten.

Als je rekening houdt met deze veiligheidsregels tijdens het schieten kunnen vrijwel alle ongelukken worden voorkomen. Hieronder gaan we nog wat uitgebreider in op veiligheid rondom het gebruik van een vuurwapen.

INTRODUCTIE IN DE SCHIETSPORT

Zodra je lid wordt van een schietsportvereniging, informeren zij jou direct over alle veiligheidsregels binnen de schietsport. De meeste schietsportverenigingen vullen de basisregels aan met eigen regels om de veiligheid van de schutters op hun schietbaan te garanderen. Naast deze informatie, dien je de basisregels ook in de praktijk te kunnen toepassen. Tijdens de periode als aspirant schutter schiet je dan ook continu onder scherp toezicht van een baancommandant die oplet of je de veiligheidshandelingen op correcte wijze toepast. Na bepaalde tijd moet je een proef afleggen zodat baancommandant kan beoordelen of je de veiligheidsregels beheerst. Na een positief resultaat, ben je officieel lid van een schietvereniging. Als je vervolgens 18 schietbeurten binnen een jaar hebt bereikt, kom je in aanmerking om een verlof aan te vragen voor het bezitten van een vuurwapen. 

Eén van de belangrijkste basisregels is: “Richt de loop te allen tijde in een veilige richting”. Zelfs als de schutter alle andere regels verwaarloost, raakt er nooit iemand gewond. “Te allen tijde” betekent ook wanneer het vuurwapen op tafel ligt, in een foudraal wordt gedragen of met een sling op de rug hangt; de loop dient altijd in een veilige richting te wijzen.

OOG- EN GEHOORBESCHERMING

Of je nou zelf schiet of toekijkt, het dragen van oog- en gehoorbescherming is extreem belangrijk. Gehoorschade is iets wat je al snel oploopt wanneer je geen gehoorbescherming draagt tijdens het schieten. Daarom dienen zowel de schutter als omstanders altijd gehoorbescherming op een correcte manier te dragen. Dit houdt in dat je op zijn minst voor de schietsport geschikte oordopjes draagt, maar ook direct een een ceasefire roept wanneer jouw gehoorbescherming niet goed zit of niet werkt. Het dragen van gehoorbescherming is overigens op alle schietbanen verplicht.

Gehoorbescherming uitzoeken kan complex zijn, het is namelijk verkrijgbaar in vele vormen. Oordoppen die verkrijgbaar zijn bij een bouwmarkt dempen voldoende geluid om te voorkomen dat je directe gehoorschade oploopt. De betere vormen van gehoorbescherming is echter de elektronische variant. Deze zijn erg populair onder schutters die de schietbaan frequent bezoeken en onmisbaar bij militairen of politieagenten van speciale eenheden. Een goed voorbeeld van elektronische gehoorbescherming zijn de producten van Sordin.

Naast dat de elektronische gehoorbescherming gehoorbeschadiging voorkomt, heeft het nog een aantal voordelen met betrekking tot de veiligheid. Waar een simpele oordop het geluid dempt, dempt elektronische gehoorbescherming harde geluiden en versterkt zachtere geluiden. Hierdoor is het mogelijk om te communiceren met jouw begeleider en andere schutters, maar ook andersom. Wanneer iemand je instructies probeert te geven en je deze niet kunt verstaan doordat je geen electronische gehoorbescherming draagt, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. 

Het dragen van oogbescherming is meestal niet verplicht, maar raden wij zeker wel aan. Een scherfwerende bril voorkomt dat warme gassen, hulzen of losvliegende deeltjes in je ogen terecht kunnen komen. 

OPBERGEN

Het opbergen van wapens dienen op een verantwoorde wijze in acht te worden genomen. In het geval van een vuurwapen moet deze ALTIJD in een kluis opgeborgen zijn. Het beschikken over een degelijke kluis is één van de voorwaarden die de politie stelt wanneer je een vuurwapenverlof aanvraagt. Deze kluis moet geborgd zijn, zodat hij niet zomaar meegenomen kan worden. Munitie moet altijd in een aparte kluis worden bewaard.

VERVOER

Wanneer je een vuurwapen vervoert moet deze zodanig verpakt zijn dat deze niet direct voor gebruik of afdreiging kan worden toegepast. Dit houdt in dat de munitie en magazijnen gescheiden moeten zijn van het wapen en dit alles opgeborgen moet zijn in een foudraal, koffer of tas die afgesloten kan worden met een slot. Je mag een vuurwapen alleen vervoeren wanneer je naar een schietvereniging gaat of naar een erkende wapenhandelaar. Het is belangrijk te weten dat wanneer je een vuurwapen vervoert en wordt aangehouden, je aantoonbaar moet maken dat je onderweg bent naar één van de eerder genoemde locaties via de kortste route zonder omwegen.

 

  • RAM
  • Buck Knives
  • Nuprol
  • ASG
  • Crosman
  • Heckler & Koch
  • Glock
  • Hatsan
  • MTech
  • G&G
  • Daisy
  • Enola Gaye
  • KWC
  • Webley & Scott
  • Classic Army
  • Valken
  • Secutor
  • WE Airsoft
  • John Lee
  • Ridgeline
  • Colt