inverband met het omzetten van ons voorraadsysteem staan veel producten niet op voorraad, bestellen is gewoon mogelijk.

Airsoft

Termen en definities

Wat betekent AEG bij airsoft?

AEG betekent Automatisch Electric Gun bij airsoft. Dit houdt in dat het airsoft pistool of geweer aangedreven wordt door een batterij, motor en gearbox met daarin een veer en zuiger die kleine hoeveelheden luchtdruk produceren. AEG airsoft wapens zijn praktisch omdat je met één batterij voor een langere periode kunt spelen. Je kunt de batterij daarna makkelijk vervangen voor een nieuwe volle batterij. Daarnaast schieten AEG airsoft replica's in vol automatische stand erg snel dankzij de aard van het systeem. Een AEG systeem is gemakkelijk te gebruiken en heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Om deze reden is het AEG systeem het populairst onder de meeste airsofters. Over het algemeen bootsen AEG's geen blowback na, wat ze iets minder realistisch zijn dan GBB geweren of pistolen. AEG's die wel blowback nabootsen worden EBB (electric blowback) replica's genoemd.

Wat betekent GBB bij airsoft?

GBB betekend Gas Blowback bij airsoft. Dit houdt in dat het airsoft pistool of geweer aangedreven wordt door gas en een blowback systeem heeft. Blowback staat voor terugslag. GBB airsoft wapens zijn erg realistisch omdat ze het systeem van een echt vuurwapen nabootsten. Om deze reden is het GBB systeem erg populair onder airsofters die van realisme houden.

Wat betekent HPA bij airsoft?

MeertextHPA betekent High Pressure Air bij airsoft. Dit houdt in dat het airsoft pistool of geweer aangedreven wordt door samengeperste lucht dat via een externe tank door een slang wordt aangeleverd. HPA replica's hebben geen blowback. De HPA tank wordt vaak in een rugzak of tas op aan de riem gedragen. HPA is erg populair onder meer ervaren spelers. Dit omdat HPA systemen relatief complex zijn en externe accessoires nodig hebben zoals een slang en tank om het airsoft geweer of pistool te laten werken. Daarnaast is een HPA systeem vaak goed af te stellen op kracht en snelheid waardoor deze wapens bijzonder goed presteren op het veld.

Wat betekent EBB bij airsoft?

EBB betekend Electric Blowback bij airsoft. Een elektrisch (AEG) systeem bootst over het algemeen geen terugslag (blowback) na. Om toch een realistisch gevoel te krijgen tijdens het schieten zijn sommige replica's uitgerust met een electrisch blowback systeem. Dit systeem bootst de terugslag van een wapen bij ieder schot na. Dit systeem is populair bij mensen die de praktische voordelen van een AEG systeem willen combineren met het realisme van een GBB systeem.

Wat betekent blowback bij airsoft?

Blowback bij airsoft staat voor 'terugslag'. Een airsoft replica met blowback bootst de terugslag na van een echt vuurwapen. Dit geeft een gevoel van realisme. Daarnaast moet je voor het eerste schot ook de slede naar achteren trekken om te kunnen schieten. Dankzij dit realistische gevoel zijn blowback pistolen het populairst onder airsofters. De term GBB in airsoft staat voor Gas Blow Back.

Wat is het verschil tussen Co2 en GBB bij airsoft replica's?

Het verschil tussen Co2 en GBB bij airsoft replica's zit in de manier van laden en de prestaties. Co2 wordt in een 12grams capsule in het magazijn van het pistool of geweer gestopt. Om het Co2 patroon te verwisselen heb je een inbussleutel nodig. Om een gas magazijn te vullen hoef je alleen de gasfles tegen het ventiel van het magazijn te houden. Omdat je bij een Co2 patroon een sleutel nodig hebt duur het herladen vaak langer. Co2 geeft daar in tegen vaak wel betere prestaties. Dit omdat de druk van Co2 gas constanter blijft tijdens het schieten en de kans op bevriezing minder groot is. Gas wordt namelijk sterk beïnvloed door temperatuurverschillen. Co2 heeft hier minder last van.

Kan ik Co2 magazijnen in mijn GBB airsoft pistool gebruiken?

Over het algemeen kunnen Co2 magazijnen NIET in GBB pistolen gebruikt worden tenzij dit expliciet is aangegeven door de fabrikant. Een GBB airsoft replica werkt dus alleen op Gas. Als je wel een Co2 magazijn gebruikt is de kans groot dat jou pistool stuk gaat. Een Co2 airsoft pistool wordt zo gemaakt dat deze onder een hogere druk werkt zonder stuk te gaan. Je kunt bij de meeste Co2 pistolen vaak WEL GBB magazijnen gebruiken.

Wat is het verschil tussen de verschillende soorten airsoft gas?

Airsoft gas is in verschillende soorten 'kracht' beschikbaar. Iedere gaskracht heeft een speciale kleur en een nummer die bepaald hoe sterk het type gas is. De expansiekracht van gas wordt sterk beïnvloedt door temperatuurverschillen. In een koude omgeving wordt gas vloeibaar en neemt de druk af, in een warme omgeving zet gas juist meer uit. Om in verschillende weersomstandigheden goed te kunnen spelen zijn gassoorten met een verschillende kracht dus noodzakelijk. Onderstaand een overzicht van de verschillende gassoorten en de temperaturen waarin deze het beste gebruikt kunnen worden.

 • 1.0 gas is Wit | Temperaturen boven de 25 graden Celsius
 • 2.0 gas is Groen | Temperaturen tussen de 10 en 25 graden Celsius
 • 3.0 gas is Rood | Temperaturen tussen de 0 en 10 graden Celsius
 • 4.0 gas is Zwart | Temperaturen onder de 0 graden Celsius

Let op! Houdt je aan de waarden die voor de gassoorten staan aangegeven. Gebruik je een zware gassoort bij hoge buitentemperaturen dan kan dit schade opleveren aan jou airsoft replica.

Heb je een replica met een zware bolt of slede? Dan kan het soms beter zijn om 3.0 rood gas te gebruiken bij temperaturen tussen de 10 en 25 graden Celsius. Twijfel je of dit voor jou geldt? Neem dan contact met ons op, wij kunnen je advies geven over het gebruik van de juiste gassoort voor jou replica.

Hoe komt het dat mijn gasmagazijn lekt?

Een gasmagazijn van een airsoft pistool zit vaak in elkaar met schroeven en wordt afgedicht met rubberen ringen en ventielen. Een gas magazijn om verschillende redenen gaan lekken, uiteenlopend van het verkeerd gebruikt of te weinig onderhoud. Hieronder een overzicht van de redenen waarom gasmagazijnen kunnen gaan lekken:

 • Het gebruik van een gassoort die te zwaar is voor de omstandigheden
 • Het laten vallen van het magazijn
 • Een magazijn voor lange tijd (een maand) zonder gas weg te leggen
 • Niet of te weinig onderhouden van het magazijn
 • Verkeerd vullen van het magazijn

Het gebruik van een gassoort die te zwaar is zorgt ervoor dat de pakkingen en afsluitingen van het magazijn onder een dusdanige druk komen te staan dat ze het magazijn niet goed meer afsluiten. Hierdoor ontstaat lekkage.

Het laten vallen van een magazijn kan deze beschadigen zodat de pakkingen, afsluitingen of ventielen het magazijn niet goed meer afsluiten. Hierdoor ontstaat lekkage.

Het gas waar gasmagazijnen mee worden gevuld is voorzien van siliconen olie. Deze olie zorgt ervoor dat de magazijnen aan de binnenkant goed gesmeerd zijn en de afsluitingsringen niet uitdrogen. Als een magazijn voor lange tijd wordt weggelegd zonder deze met gas te vullen kunnen de pakkingen uitdrogen of door werking in het magazijn zelf verplaatsen waardoor ze niet goed sluiten. Hierdoor ontstaat lekkage.

Een magazijn moet regelmatig onderhouden worden. Dit betekend dat het magazijn op zijn minst gevuld moet worden met gas dat siliconen olie bevat. Hierdoor blijven de pakkingen goed geolied zodat deze het magazijn goed afsluiten. Ideaal zou zijn wanneer de gebruiker het magazijn volledig demonteert en aan de binnenkant goed inspuit met siliconen olie. Ook moeten de schroeven en ventielen gecontroleerd worden. Dat betekend dat je de ventielen stevig moet aandraaien met een daarvoor bedoelde Valve Key. Door gebruik en beweging kunnen de ventielen en schroeven van het magazijn losser raken. Het is dus noodzaak dat deze regelmatig worden gecontroleerd en aangedraaid zodat lekkage voorkomen kan worden.

Wanneer bij het vullen van een gasmagazijn te de gasfles te hard op het ventiel drukt en deze niet loodrecht van het ventiel afhaalt op het moment dat je klaar bent met vullen kan de kleine rubberen ring aan de binnenkant van het ventiel meekomen of beschadigen. Deze ring voorkomt dat er bij het vullen gas ontsnapt. Let er daarom bij het vullen altijd goed op dat je dit op de correcte wijze en met beleid doet.

Mocht een magazijn gaan lekken dan is deze niet meteen stuk. Er zijn namelijk meerdere manieren om lekkende gasmagazijnen te repareren. In deze video laten wij zien hoe je een gasmagazijn kunt repareren.

Hoe komt het dat mijn Co2 magazijn lekt?

Een Co2 magazijn van een airsoft pistool kan om verschillende redenen gaan lekken. De punten waarop dit het meest gebeurd is bij de afsluitring die de opening van het Co2 patroon afsluit op het ventiel van het magazijn. Deze (vaak witte) ring is van kunststof gemaakt en kan om verschillende redenen beschadigen bij verkeerd gebruik. Ook is het ventiel waar de hamer op slaat (boven op de achterkant van het magazijn) om Co2 vrij te laten komen een plaats waar lekkage kan ontstaan. Dit gebeurt vaak doordat het magazijn niet goed wordt schoongemaakt en er vuil tussen het ventiel en rubber terecht komt. Hieronder een overzicht van de redenen waarom gasmagazijnen kunnen gaan lekken

 • Het te strak aandraaien van het Co2 patroon
 • Niet onderhouden van de witte afdichtingsring die het Co2 patroon afsluit
 • Het verwijderen van het Co2 patroon terwijl deze niet helemaal leeg is
 • Het niet schoonmaken van het magazijn zodat er vuil in het ventiel terecht komt
 • Het verkeerd aandraaien van de bodemschroef die het Co2 patroon tegen de witte afsluitring aanduwt

Het herhaaldelijk te strak aandraaien van het Co2 patroon zorgt ervoor dat de 'rek' en veerkracht uit de afsluitring verdwijnt. Hierdoor sluit de ring op den duur steeds minder goed af. Hierdoor ontstaat lekkage.

Zowel de fabrikant als wij als handelaar raden het altijd aan Co2 patronen aan te brengen met de daarvoor bedoelde Co2 olie die op het puntje van het patroon kan worden aangebracht. Deze olie zorgt ervoor dat de ring goed afsluit zonder dat hier veel druk op hoeft te staan. Ook behoudt het Co2 patroon hierdoor zijn veerkracht en gaat deze langer mee.

Het verwijderen van het Co2 patroon, terwijl deze niet helemaal leeg is zorgt ervoor dat koude Co2 gassen tegen het witte afsluitventiel worden aangeblazen. Het ventiel koelt hierdoor sterk af en droogt uit. Dit zorgt ervoor dat het ventiel minder goed afsluit. Hierdoor kan lekkage ontstaan. Om te voorkomen dat dit gebeurd kun je voor het verwijderen van het Co2 patroon outlet ventiel indrukken. Op deze manier worden de Co2 gassen uit het magazijn geblazen zonder dat het afsluit ventiel wordt beschadigd.

et niet schoonmaken van een magazijn zorgt ervoor dat er zandkorrels, stof of vuil in het ventiel terecht kan komen. Dit zorgt ervoor dat het ventiel open blijft staan. Op het moment dat je een nieuw patroon in het magazijn stopt zal deze in één keer alle Co2 uitstoten. Je kunt dit voorkomen door het magazijn goed schoon te houden. Anders is het noodzakelijk een nieuw ventiel aan te schaffen om het magazijn te repareren.

Bij sommige Co2 magazijnen wordt het Co2 patroon vastgeschroefd door een plaatje met schroefdraad. Dit schroefdraad is erg fijn. Op het moment dat de bodemplaat scheef in het draad wordt gedraaid sluit deze het Co2 patroon niet goed meer aan tegen de witte afsluitring. Hierdoor kan lekkage ontstaan.

Mocht een magazijn gaan lekken dan is deze niet meteen stuk. Er zijn namelijk meerdere manieren om lekkende Co2 magazijnen te repareren. In onderstaande video laten wij zien hoe je een gasmagazijn kunt laten repareren.

Hoe voorkom ik dat het gasmagazijn van mijn airsoft pistool gaat lekken?

Een airsoft gasmagazijn moet goed onderhouden worden. Anders bestaat de kans dat deze gaat lekken. Ook is het belangrijk dat gasmagazijnen op de correcte wijze gebruikt worden. De kans is groot dan ook met goed onderhoud een magazijn uiteindelijk kan gaan lekken bij veelvuldig gebruik. Als dit gebeurd kun je het magazijn vaak alsnog repareren zodat hij niet meer lekt.

Om te voorkomen dat een airsoft gasmagazijn gaat lekker moet je het volgende doen:

 • Vul je magazijn iedere twee weken met airsoft gas waar siliconen olie inzit
 • Bewaar een magazijn in een droge omgeving op kamertemperatuur
 • Zorg ervoor dat er altijd een kleine hoeveelheid gas in het magazijn zit
 • Laat het magazijn niet vallen
 • Leg het magazijn niet in de zon
 • Gebruik altijd gas met siliconen olie
 • Controleer de schroeven en ventielen regelmatig en draai ze goed aan

Gaat je magazijn alsnog lekken dan kun je deze repareren. In deze video laten wij zien hoe je een lekkend airsoft gasmagazijn kunt repareren.

Wat is een hopup bij Airsoft?

Een hopup unit in een airsoft geweer of pistool zorgt ervoor dat een BB topspin krijgt. Hierdoor vliegt de BB niet recht uit de loop maar in een 'boog'. Dit vergroot de afstand waarop je kunt schieten met een BB. Door aan het 'wiel' van je hopup te draaien geef je een BB meer of minder 'hop' ofwel topspin. Door de BB topspin te geven verander je de baan van de BB door deze krommer of vlakker te maken.Een hopup is een klein apparaatje waar de inner barrel van jou airsoft replica insteekt. Bij een airsoft geweer kun je de hopup zichtbaar maken door de charging handle van jou replica naar achteren te trekken. Aan de zijkant van het airsoft geweer gaat een vakje open waar je het wiel van de hopup ziet zitten. Wanneer je de replica afschiet wordt een BB vanuit jou magazijn door de hopup unit geduwd. In de hopup zit een rubber dat om de loop van jou inner barrel heen zit. Dit hopup rubber wordt ook wel 'bucking' genoemd en door ander stukje rubber, een zogenaamde 'nubbing' naar beneden geduwd wanneer je aan het tandwiel van jou hopup draait. Hoe harder de hupup de nubbing tegen de bucking duwt hoe meer contact het rubber met de BB maakt en op deze manier de BB topspin geeft.

De kwaliteit van hopup units, hopup rubbers, buckings en andere onderdelen kunnen sterk uiteenlopen. Wanneer je een replica gaat upgraden om beter te presteren zijn dit vaak de onderdelen die je als eerst vervangt voor onderdelen van een hogere kwaliteit.

Wat is een nubbing bij Airsoft?

Een nubbing is een klein stuk rubber dat tussen de bucking en de arm van de hopup zit. De nubbing zorgt ervoor dat de bucking bij het aandraaien van de hopup unit naar beneden wordt geduwd en een BB topspin of 'hop' geeft.

Waar staat AR15 voor bij vuurwapens?

AR15 staat voor ArmaLite Model #15 en dus niet voor Assault Rifle 15 of Automatic Rifle 15 zoals vaak gedacht wordt. ArmaLite inc. is het merk dat het oorspronkelijk ontwerp van de bekende AR15's voor het eerst heeft uitgebracht en ontworpen. Een AR15 heeft geen volautomatische stand zoals M4 modellen. AR15's worden om die reden gebruikt door sportschutters en is verkrijgbaar voor het 'normale burgers' in landen waar dit is toegestaan zoals Amerika. M4 of M16 modellen worden gemaakt met militaire doeleinden op het oog en hebben om die reden ook de optie om volautomatisch te schieten.

Wat is het verschil tussen M4 en M16?

Het verschillen tussen een M4 en M16 zijn voornamelijk de afmetingen. De M16 is het oude model dat met name bekend is geworden door het gebruik tijdens de Vietnam oorlog. In verhouding tot de M4 is de M16 erg lang en robuust en heeft deze een langere loop. Na de Vietnam oorlog bewoon oorlogsvoering zich meer in stedelijke gebieden waardoor de vraag naar een compact en modulair wapen groter werd. Dit is een van de redenen waarom het Amerikaanse leger is overgestapt van de M16 naar de M4.

Waar staat PDW voor bij vuurwapens?

PDW staat voor Personal Defence Weapon. Dit zijn over het algemeen kleine compacte wapens die voor persoonlijke beveiliging en verdediging gebruikt kunnen worden. Omdat PDW modellen een kleine en compacte omvang hebben kunnen ze goed gebruikt worden in zogenaamde CQB of CQC situaties.

Wat betekend CQB of CQC?

QB staat voor Close Quarter Battle. Deze term wordt in militaire en law enforcement context gebruikt wanneer men in kleine ruimten of op korte afstanden moet vechten. Dit gebeurd vaak met vuurwapens, waardoor het soort training en de wapens die hiervoor gebruikt worden hierop zijn afgestemd zijn. Een andere term voor CQB is CQC wat staat voor Close Quarter Combat. De principes van beide manieren van vechten lijken zodanig op elkaar dat deze termen in gelijke zin gebruikt kunnen worden. In airsoft is CQB een speciale spelvorm waarbij men exclusief binnen speelt. In airsoft mag er binnen niet op volautomatische stand geschoten worden.

 • RAM
 • Buck Knives
 • Nuprol
 • ASG
 • Crosman
 • Heckler & Koch
 • Glock
 • Hatsan
 • MTech
 • G&G
 • Daisy
 • Enola Gaye
 • KWC
 • Webley & Scott
 • Classic Army
 • Valken
 • Secutor
 • WE Airsoft
 • John Lee
 • Ridgeline
 • Colt