VEILIGHEIDSREGELS

Houd de volgende 6 veiligheidsregels altijd aan:

  1. Richt de loop ten allen tijde in een veilige richting.

  2. Houd je vinger van de trekker en uit de trekkerbeugel totdat het doel in je vizier is en je gereed bent om te schieten.

  3. Behandel ieder vuurwapen alsof deze geladen is.

  4. Laad het vuurwapen wanneer je gereed bent om te schieten.

  5. Draag te allen tijde gehoor- en oogbescherming tijdens het schieten.

Als je rekening houdt met deze veiligheidsregels tijdens het schieten kunnen vrijwel alle ongelukken worden voorkomen. Hieronder gaan we nog wat uitgebreider in op veiligheid rondom het gebruik van een vuurwapen.

INTRODUCTIE IN DE SCHIETSPORT

Zodra je lid wordt van een schietsportvereniging, informeren zij jou direct over alle veiligheidsregels binnen de schietsport. De meeste schietsportverenigingen vullen de basisregels aan met eigen regels om de veiligheid van de schutters op hun schietbaan te garanderen. Naast deze informatie, dien je de basisregels ook in de praktijk te kunnen toepassen. Tijdens de periode als aspirant schutter schiet je dan ook continu onder scherp toezicht van een baancommandant die oplet of je de veiligheidshandelingen op correcte wijze toepast. Na bepaalde tijd moet je een proef afleggen zodat baancommandant kan beoordelen of je de veiligheidsregels beheerst. Na een positief resultaat, ben je officieel lid van een schietvereniging. Als je vervolgens 18 schietbeurten binnen een jaar hebt bereikt, kom je in aanmerking om een verlof aan te vragen voor het bezitten van een vuurwapen. 

Eén van de belangrijkste basisregels is: “Richt de loop te allen tijde in een veilige richting”. Zelfs als de schutter alle andere regels verwaarloost, raakt er nooit iemand gewond. “Te allen tijde” betekent ook wanneer het vuurwapen op tafel ligt, in een foudraal wordt gedragen of met een sling op de rug hangt; de loop dient altijd in een veilige richting te wijzen.

OOG- EN GEHOORBESCHERMING

Of je nou zelf schiet of toekijkt, het dragen van oog- en gehoorbescherming is extreem belangrijk. Gehoorschade is iets wat je al snel oploopt wanneer je geen gehoorbescherming draagt tijdens het schieten. Daarom dienen zowel de schutter als omstanders altijd gehoorbescherming op een correcte manier te dragen. Dit houdt in dat je op zijn minst voor de schietsport geschikte oordopjes draagt, maar ook direct een een ceasefire roept wanneer jouw gehoorbescherming niet goed zit of niet werkt. Het dragen van gehoorbescherming is overigens op alle schietbanen verplicht.

Gehoorbescherming uitzoeken kan complex zijn, het is namelijk verkrijgbaar in vele vormen. Oordoppen die verkrijgbaar zijn bij een bouwmarkt dempen voldoende geluid om te voorkomen dat je directe gehoorschade oploopt. De betere vormen van gehoorbescherming is echter de elektronische variant. Deze zijn erg populair onder schutters die de schietbaan frequent bezoeken en onmisbaar bij militairen of politieagenten van speciale eenheden. Een goed voorbeeld van elektronische gehoorbescherming zijn de producten van Sordin

Naast dat de elektronische gehoorbescherming gehoorbeschadiging voorkomt, heeft het nog een aantal voordelen met betrekking tot de veiligheid. Waar een simpele oordop het geluid dempt, dempt elektronische gehoorbescherming harde geluiden en versterkt zachtere geluiden. Hierdoor is het mogelijk om te communiceren met jouw begeleider en andere schutters, maar ook andersom. Wanneer iemand je instructies probeert te geven en je deze niet kunt verstaan doordat je geen electronische gehoorbescherming draagt, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. 

Het dragen van oogbescherming is meestal niet verplicht, maar raden wij zeker wel aan. Een scherfwerende bril voorkomt dat warme gassen, hulzen of losvliegende deeltjes in je ogen terecht kunnen komen. 

HET VEILIG OPBERGEN VAN EEN VUURWAPEN

Het opbergen van wapens dienen op een verantwoorde wijze in acht te worden genomen. In het geval van een vuurwapen moet deze ALTIJD in een kluis opgeborgen zijn. Het beschikken over een degelijke kluis is één van de voorwaarden die de politie stelt wanneer je een vuurwapenverlof aanvraagt. Deze kluis moet geborgd zijn, zodat hij niet zomaar meegenomen kan worden. Munitie moet altijd in een aparte kluis worden bewaard.

HET VEILIG VERVOEREN VAN EEN VUURWAPEN

Wanneer je een vuurwapen vervoert moet deze zodanig verpakt zijn dat deze niet direct voor gebruik of afdreiging kan worden toegepast. Dit houdt in dat de munitie en magazijnen gescheiden moeten zijn van het wapen en dit alles opgeborgen moet zijn in een foudraal, koffer of tas die afgesloten kan worden met een slot. Je mag een vuurwapen alleen vervoeren wanneer je naar een schietvereniging gaat of naar een erkende wapenhandelaar. Het is belangrijk te weten dat wanneer je een vuurwapen vervoert en wordt aangehouden, je aantoonbaar moet maken dat je onderweg bent naar één van de eerder genoemde locaties via de kortste route zonder omwegen.