Wat zijn de verschillen tussen een Weaver Rail en een Picatinny Rail?

Dagelijks krijgen we de vraag wat de verschillen zijn tussen de twee soorten montagerails: de Weaver rail en de Picatinny rail. Beide systemen worden gebruikt om accessoires zoals richtkijkers, red dot-sights, lasers en zaklampen op vuurwapens, luchtbuksen en airsoft replica's te bevestigen. Ondanks dat ze op elkaar lijken en vaak onderling verwisselbaar zijn, hebben ze enkele belangrijke verschillen:

Afmetingen

De belangrijkste afmeting die verschilt tussen de twee systemen is de breedte van de sleuven. Weaver rails hebben een sleufbreedte van ongeveer 3,8 mm (0,15 inch), terwijl Picatinny rails een iets bredere sleufbreedte van ongeveer 5,23 mm (0,206 inch) hebben.

Sleufafstand

De afstand tussen de sleuven op een Weaver rail kan variëren, terwijl de afstand tussen de sleuven op een Picatinny rail gestandaardiseerd is. Picatinny rails volgen de MIL-STD-1913 specificatie, die een vaste sleufafstand van 10,16 mm (0,4 inch) van het midden van de ene sleuf tot het midden van de volgende sleuf voorschrijft.

Compatibiliteit

Hoewel veel accessoires die zijn ontworpen voor Weaver rails ook op Picatinny rails passen, kan het omgekeerde niet altijd worden gegarandeerd vanwege de verschillen in sleufbreedte en afstand. Accessoires die specifiek zijn ontworpen voor Picatinny rails kunnen te breed of onjuist uitgelijnd zijn om op Weaver rails te passen.

Beide systemen hebben echter hun eigen voordelen en nadelen en het is aan de gebruiker om te beslissen welk systeem het beste bij zijn of haar behoeften past. Sommige gebruikers geven de voorkeur aan Weaver rails vanwege de taps toelopende sleuf en de lichtere, slankere rail, terwijl anderen de voorkeur geven aan de gestandaardiseerde afmetingen en betrouwbaarheid van Picatinny rails.

Andere verschillen

Buiten de bovengenoemde verschillen, zijn er nog enkele andere verschillen tussen Weaver rails en Picatinny rails die het vermelden waard zijn:

  • Sommige Weaver rails hebben een taps toelopende sleuf, terwijl de sleuf op een Picatinny rail een constante breedte heeft over de hele lengte.
  • Weaver rails hebben vaak een dunner profiel dan Picatinny rails, wat betekent dat ze lichter zijn en minder ruimte in beslag nemen op het wapen. Picatinny rails zijn echter sterker en duurzamer dan Weaver rails.
  • De sleuven op een Weaver