Alles wat je dient te weten over het vullen van een PCP luchtbuks!

Na dit te hebben gelezen weet je het volgende over PCP Luchtbuksen!

  • Wat is de optimale manier om mijn PCP luchtbuks te vullen?
  • Welke verbinding tussen een vulfles en een vulset kan ik gebruiken om mijn PCP luchtbuks te vullen?
  • Bij het vullen van een PCP luchtbuks rekening houden met veiligheidsrisico's
  • Lees altijd de handleiding van de luchtbuks en vulset zorgvuldig door voordat je begint met vullen.
  • Wat betekenen "Bar" en "PSI"?
  • Is een keuring van vulflessen vereist om mijn PCP luchtbuks te kunnen vullen?
  • Waar kan ik een fles laten vullen?
  • Waarom raden jullie het gebruik van een handpomp of compressor af voor het vullen van PCP luchtbuksen?
  • Andere manieren om een PCP luchtbuks te vullen

Wat is de optimale manier om mijn PCP luchtbuks te vullen?

Bij shogun.nl krijg je advies over het gebruik van een vulset en de stappen die nodig zijn om een PCP luchtbuks te vullen. We streven ernaar om duidelijk te zijn, maar de manier waarop jouw PCP luchtbuks moet worden gevuld, kan verschillen van onze richtlijnen.

Opmerking: bijvoorbeeld bij de Hatsan BT65 SB Elite moet de Bolt-Action naar achteren worden getrokken om de PCP luchtbuks te kunnen vullen, volgens de voorschriften van de fabrikant Hatsan. Bij de FX Boss zijn er echter geen "extra" handelingen vereist en kan direct worden gevuld na het aansluiten van de vulnippel.

De vulset werkt hetzelfde bij elke PCP luchtbuks, maar de handelingen die nodig zijn voor de PCP luchtbuks zelf kunnen verschillen. Check dit altijd! In de meeste gevallen zijn er geen extra handelingen vereist, maar voor de veiligheid raden we aan om hier goed op te letten.

Welke verbinding tussen een vulfles en een vulset kan ik gebruiken om mijn PCP luchtbuks te vullen?

  • Altijd dient er een DIN verbinding gebruikt te worden voor de verbinding. Het herkennen van een DIN verbinding kan gedaan worden door te letten op de "holle" ruimte in de kraan met inwendige schroefdraad.
  • Wil je een 300 Bar fles? Deze zal nooit een INT verbinding hebben, wat het zoekproces vergemakkelijkt. De kraan moet voldoen aan de specificatie van M25x2 of M18x1.5 schroefdraad. Een M25x2 schroefdraad kraan wordt vaak gebruikt bij duikflessen, terwijl een M18x1.5 schroefdraad kraan vaker te vinden is bij brandweerflessen of carbonflessen.

Bij het vullen van een PCP luchtbuks dient er rekening gehouden te worden met de veiligheidsrisico's. De luchtdruk waar mee gewerkt wordt mag niet onderschat worden. Om het vullen van een PCP luchtbuks veilig te laten verlopen, zijn er 6 tips die gevolgd kunnen worden. Verder is het belangrijk om altijd de maximale druk van de kraan te controleren en te vergelijken met de druk van de vulfles.

Bij het vullen van een PCP luchtbuks rekening houden met veiligheidsrisico's

De luchtdruk waar mee gewerkt wordt bij het vullen van een PCP luchtbuks mag niet onderschat worden. Om het vullen van een PCP luchtbuks veilig te laten verlopen, zijn er 6 tips die gevolgd kunnen worden:

  1. Lees altijd de handleiding van de luchtbuks en vulset zorgvuldig door voordat je begint met vullen.
  2. Gebruik alleen een goedgekeurde vulfles en vulset om de luchtbuks te vullen.
  3. Zorg ervoor dat de luchtbuks goed is bevestigd en stabiel staat tijdens het vullen.
  4. Vul de luchtbuks nooit boven de maximale druk die is aangegeven in de handleiding.
  5. Vul de luchtbuks altijd langzaam en in kleine stapjes om overvulling te voorkomen.
  6. Houd altijd een veilige afstand tussen jezelf en de luchtbuks tijdens het vullen.

Verder is het belangrijk om altijd de maximale druk van de kraan te controleren en te vergelijken met de druk van de vulfles om te voorkomen dat de vulfles te veel druk krijgt en gevaarlijk kan worden.

Wat betekenen "Bar" en "PSI"?

"Bar" en "PSI" zijn beide meeteenheden voor druk, maar ze worden in verschillende delen van de wereld gebruikt. "Bar" is de standaard eenheid voor druk in Europa en wordt ook in veel andere delen van de wereld gebruikt, terwijl "PSI" voornamelijk in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Eén bar komt overeen met ongeveer 14,5 PSI.

Is een keuring van vulflessen vereist om mijn PCP luchtbuks te kunnen vullen?

Ja, het is belangrijk om de vulfles regelmatig te laten keuren om de veiligheid te waarborgen. De keuring is een inspectie om te controleren of de fles nog veilig is om te gebruiken. De frequentie van de keuring is afhankelijk van het type fles en het gebruik ervan. In Nederland is een periodieke keuring van persluchtflessen, afhankelijk van het type fles en de inhoud, vereist om de 3, 5 of 10 jaar.

Waar kan ik een fles laten vullen?

Een vulfles kan bij verschillende locaties worden gevuld, afhankelijk van het type fles en de inhoud. Bij ons kan je je vulfles laten vullen als die is aangeschaft, wij zullen de vles omruilen voor een gevulde voor €7,95. De kosten voor het vullen van . Daarnaast zijn er ook speciale bedrijven die persluchtflessen vullen. Het is belangrijk om te controleren of de locatie de juiste aansluiting heeft voor de vulset die je gebruikt.

Waarom raden jullie het gebruik van een handpomp of compressor af voor het vullen van PCP luchtbuksen?

Het vullen van een PCP luchtbuks met een handpomp of compressor is mogelijk, maar het is niet de meest efficiënte en veilige manier om het te doen. Handpompen en compressoren zijn vaak niet krachtig genoeg om de PCP luchtbuks volledig te vullen, wat kan leiden tot verminderde prestaties. Bovendien kunnen handpompen en compressoren ook de neiging hebben om oververhit te raken, wat een potentieel veiligheidsrisico kan vormen. Een goedgekeurde vulfles is een veiliger en efficiënter alternatief om een PCP luchtbuks te vullen.

Andere methoden voor het vullen van een PCP luchtbuks

Andere manieren om een PCP luchtbuks te vullen

Er zijn verschillende manieren om een PCP luchtbuks te vullen. Zo kan je een handpomp met filter voor droge lucht gebruiken, of een hoge druk compressor. Een handpomp is handig als je snel wilt schieten en er geen andere optie beschikbaar is. Let er wel op dat het oppompen van een PCP luchtbuks met een handpomp veel fysieke inspanning vergt.

Bij het vullen van een PCP luchtbuks is het belangrijk om droge lucht te gebruiken om corrosie in de drukcilinder te voorkomen. Hoewel handpompen voorzien zijn van filterelementen om droge lucht te produceren, werkt dit systeem niet altijd optimaal en kan vochtige lucht in de drukcilinder terechtkomen, wat corrosie veroorzaakt. De roestvorming aan de binnenkant van de drukcilinder is niet zichtbaar vanaf de buitenkant van de luchtbuks.

Hoge druk compressoren kunnen ook worden gebruikt om een PCP luchtbuks te vullen, maar het is belangrijk om te weten dat deze compressoren niet hetzelfde zijn als gewone compressoren. De meeste compressoren kunnen slechts tot 15 Bar produceren, wat niet voldoende is voor het vullen van PCP luchtbuksen. Hoge druk compressoren moeten tussen de 200 en 300 Bar produceren om goed te werken, wat betekent dat ze vaak duur zijn.

Het vullen van een PCP luchtbuks met een hoge druk compressor is niet eenvoudig, omdat er net als bij handpompen filterelementen nodig zijn om droge lucht te produceren. Bovendien moet de machine zelf water of lucht gekoeld worden en maken de compressoren vaak veel lawaai. Hoge druk compressoren kunnen echter wel duurzaam en betrouwbaar zijn.