VEILIGHEIDSREGELS

De volgende 6 veiligheidsregels dient een schutter altijd na te leven bij gebruik van een luchtbuks:

  1. Richt de loop te allen tijde in een veilige richting.

  2. Behandel iedere luchtbuks alsof deze geladen is.

  3. Draag te allen tijden gehoor- en oogbescherming tijdens het schieten.

  4. Laad je luchtbuks pas wanneer je gereed bent om te schieten.

  5. Houd je vinger van de trekker en uit de trekkerbeugel totdat je het doel in het vizier hebt en gereed bent om te schieten.

  6. Zorg er te allen tijde voor dat je een veilige backstop hebt en dat je bewust bent van waar het projectiel na het afschieten kan belanden indien je bv. de backstop mist of de backstop het projectiel doorlaat.

Als je rekening houdt met deze veiligheidsregels tijdens het schieten kunnen vrijwel alle ongelukken worden voorkomen. Denk daarnaast ook altijd goed na voordat je gaat schieten met een luchtdrukwapen over de schietafstand, de kracht van jouw buks en de omgeving! Om een voorbeeld te noemen; indien je jouw doel en backstop mist, kan dit een zeer gevaarlijk situatie opleveren niet alleen voor jezelf, maar ook voor personen of dieren die zich op dat ongelukkige moment in de nabije omgeving bevinden. 

Hieronder gaan we dan ook nog wat uitgebreider in op de veiligheid van het gebruik van een luchtbuks inclusief wat tips & tricks!

DE KRACHT VAN EEN LUCHTBUKS

Waar mensen vaak de fout in gaan is het onderschatten van de krachten en snelheden die met moderne buksen worden bereikt. Het is belangrijk dat je jezelf goed laat informeren over de kracht van jouw luchtdrukwapen voordat je hiermee gaat staan schieten. Op deze manier kun je inschatten of het luchtdrukwapen past bij jouw behoefte en of het geschikt is voor bv. gebruik in de tuin of op jouw schietbaan.

Luchtdrukwapens zijn tegenwoordig enorm krachtig. De sterkste luchtbuks op dit moment is een PCP buks die schiet met een kracht van 2000 Joules in kaliber .72 (18mm). Een gemiddeld vuurwapen dat met een 9mm kogel schiet bereikt een energie van rond de 450 - 500 Joules. Deze apparaten zijn dus erg krachtig en daarmee gevaarlijk wanneer je hier op een verkeerde manier mee omgaat. Ook buksen in lichtere kalibers zijn tegenwoordig een stuk krachtiger dan dat ze vroeger waren, zo schiet je met een gemiddelde knikloopbuks van het kaliber 4,5mm of 5,5mm al snel tussen de 25 en 45 Joule. Dit is hard genoeg om bijvoorbeeld door een schutting of enkel glas heen te schieten.

HET VEILIG OPBERGEN VAN LUCHTDRUKWAPENS

Het is enorm belangrijk dat je een luchtbuks na het schieten altijd goed opbergt, zodat deze nooit door anderen kan worden gepakt en gebruikt. Het voldoet dus niet om een luchtbuks in een kast, schuur of tas weg te stoppen zonder deze af te sluiten met een slot. De meeste ongelukken gebeuren dan ook wanneer iemand een wapen oppakt die geladen is weggelegd of onbevoegden met de luchtbuks gaan schieten. Een knikloop buks met een veer moet je nooit wegleggen terwijl deze gespannen is. Naast dat dit gevaarlijk is zal ook de kracht van de veer naarmate van tijd aanzienlijk afnemen. Berg jouw luchtbuks op in een geweerkoffer of foudraal met een slot en leg deze weg in een afsluitbare kast. Je kunt de luchtbuks ook van een trekkerbeugelslot met sleutel of cijferslot voorzien. Een dergelijk slot zorgt ervoor dat je trekker opgesloten zit en de buks zodoende niet afgevuurd kan worden. Op deze manier weet je zeker dat alleen de daarvoor bestemde mensen toegang hebben tot jouw luchtdrukwapen. Wil je helemaal veilig zijn? Dan kun je jouw luchtbuksen opbergen in een wapenkluis.

HET VEILIG VERVOEREN VAN LUCHTDRUKWAPENS

Wanneer je een luchtbuks vervoerd is het van belang dat deze niet direct tot gebruik aangewend kan worden. Dat betekend dat de buks in een deugdelijke verpakking vervoerd dient te worden. Je mag een luchtbuks ook alleen vervoeren wanneer je hem bijvoorbeeld van en naar een vriend, mogelijke koper, een erkende wapenhandelaar of schietbaan vervoerd. Kun je niet aan de politie verklaren waarom je een luchtbuks bij je hebt op het moment dat je wordt aangehouden dan zullen zij hier hun conclusies uit trekken. Ook in dit geval geldt; better safe then sorry

EEN VEILIGE SCHIETBAAN MAKEN

De gelukkigen onder ons hebben een grote tuin of een nabije schietbaan die het schieten met een luchtbuks toelaat. De meesten van ons moeten echter genoegen nemen met de achtertuin of garage. Je kogelvanger en backstop zijn de kern van de schietbaan, deze dienen de pellets of slugs op te vangen. Een backstop is een oppervlakte achter de schietkast die de kogel opvangt wanneer je de schietkast mist.

Als startpunt raden wij aan om 1 meter rondom het door jou gekozen doel (schietkast, plinking target etc.) te beveiligen met een veilige backstop. De sterkte van deze backstop is uiteraard afhankelijk van de kracht van jouw buks. Een RAM Maverick CO2 pistool (±3 Joule) vereist bijvoorbeeld een veel minder sterke backstop dan een krachtige Gamo G-Magnum Jungle (±45 Joule). Het is belangrijk dat de backstop niet van al te hard materiaal is gemaakt, dit kan er namelijk voor zorgen dat de pellet terugkaatst. Gebruik dan ook zachte materialen zoals lood, of grenen/ vuren hout om een backstop te maken zodat de kogel wordt afgeremd en daarnaast schiet altijd op een schietkast die de pellet naar beneden laat kaatsen. 

Voor de target die je kiest geldt dat je ook hierbij op het maximale krachtgebruik moet letten. De RAM 14 x 14cm kogelvanger is bijvoorbeeld minder sterk dan de RAM Power schietkast 14 x 14cm. Als je een PCP buks gebruikt met een kracht van boven de 100 Joule, zijn dergelijke kogelvangers al niet meer stevig genoeg en moet je een alternatief te zoeken.

Het is ook mogelijk om zelf een schietkast/kogelvanger te maken voor zware luchtbuksen.. Je kunt een kogelvanger bijvoorbeeld makkelijk verstevigen door hier een sok of stuk stof in te leggen, deze vertragen de kogel voordat hij het staal raakt en voorkomt in veel gevallen beschadiging van de kogelvanger. Schiet je met grote kracht en wil je dat de kogel wordt opgevangen door een schietkast? Zorg er dan voor dat je een bak maakt die minimaal van 4mm staal is, een diepe kogelvanger heeft en een inleg van zand of rubbergranulaat, zodat dit de kogel afremt voordat hij het einde van de bak heeft bereikt.

TIP: Indien je zelf een aluminium plaat of een ander hard materiaal gebruikt als kogelvanger, plaats deze dan op een hoek en gericht naar beneden. Op deze manier kaatst de afgeschoten pellet naar beneden in plaats van richting de schutter.

SCHIETAFSTAND EN DE KRACHT VAN EEN LUCHTBUKS

De afstand waarop je schiet is van even groot belang als het doel of de backstop. Is je tuin niet groter dan 5 meter? Dan adviseren wij een knikloopbuks die niet al te hard schiet, zoals een Weihrauch HW57, HW50, Crosman Vital of Hammerli Hunter Force 750 Combo. Deze buksen schieten rustig (16 Joule), maken niet veel geluid en zijn extreem goed geschikt om op deze afstand mooie groepjes op de kaart te schieten. Daarnaast is met name de luchtbuks van het merk Weihrauch ook zeer geschikt om lange afstanden mee te schieten (100m). 

Ook de Co2 buks kun je goed gebruiken om op korte afstand mee te schieten. Co2 buksen, zoals de Umarex 850 M2 XT, Crosman 1077, of Diana Trailscout, schieten erg rustig (geen terugslag), maken weinig geluid en zijn enorm zuiver op kortere afstanden. Je kunt een Co2 buks ook nog voorzien van een geluiddemper. Een ideale uitkomst voor schutters die in de achtertuin van een bewoond gebied of op zolder willen schieten.

Heb je weinig ruimte in je tuin, maar ben je van plan een schietbaan te bezoeken of heb je de ambitie mee te doen aan landelijke wedstrijden? Dan ben jij op zoek naar een krachtige PCP buks, deze buksen schieten namelijk zuiver op lange afstand. Je kunt dan denken aan (PCP) buksen van Daystate, RAW, FX, Taipan, Weihrauch en RTI Arms. Ben je geïnteresseerd in het meedoen aan luchtdruk wedstrijden? Bekijk dan eens de website van de 100 meter crew. Dit is een door het KNSA geaccepteerde discipline in de luchtschietsport die jaarlijks meerdere landelijke wedstrijden organiseren. 

EIGEN VEILIGHEID

Naast je omgeving, schietbaan, target en backstop is jouw eigen veiligheid uiteraard ook super belangrijk. Het dragen van een veiligheidsbril en gehoorbescherming is dan ook iets wat wij bij Shogun altijd aanraden. Ook al schiet je op een afstand waar de kans erg klein is dat een pellet, slug of BB terugkaatst, draag een bril, je ogen zijn je enorm dankbaar. Spoor omstanders/toeschouwers eveneens aan om de dit te doen, ook al schieten zij niet, terugkaatsende projectielen worden er niet minder gevaarlijk op.

Zorg er tijdens het schieten dus altijd voor dat je rekening houdt met:

  • Veiligheidsregels

  • Afstand & kracht

  • Schietbaan

  • Kogelvanger

  • Backstop

  • Omgeving

Meer weten over veiligheid in de schietsport? Bezoek onze veiligheidspagina voor meer informatie. www.shogun.nl/veiligheid

Bekijk ook onze instructievideo voor meer informatie over het veilig omgaan, het opbergen en vervoeren van een luchtbuks.